FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) anunță că produsele avicole livrate din fermele de creștere și industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sănătății publice.

Piața cărnii de pasăre și a ouălor de consum nu va avea de suferit ca urmare a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii ianuarie. Este mesajul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

„ (…) Produsele avicole livrate din fermele de creștere a păsărilor și industria de procesare din țara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătății publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce privește sănătatea publică”, se arată într-un comunicat al UCPR.

Conform reprezentanților asociației, gradul de autosuficiență la carnea de pasăre (cât se produce în România din cât se consumă) este de aproximativ 94-95% și 100% la ouă de consum, efectivele afectate de focarul de gripă aviară din localitatea Codlea (județul Brașov) reprezentând 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasăre crescute într-un an în fermele avicole din România.

Consiliul Director al UCPR, reaminteste ca, in cazul focarului de gripa aviara, serotipul H5N1, identificat in trei ferme de pui de curca ale aceluiasi agent economic de pe platforma avicola de la Codlea, ANSVSA a actionat cu operativitate, atat la nivel central cat si prin structurile teritoriale, inca din faza de suspiciune si a izolat conform legislatiei in vigoare zona de protectie si zona de supraveghere din jurul focarului.

Potrivit Observatorului Prețurilor la nivel european, la finalul lunii ianuarie 2023, prețurile la poarta fermei se aflau la nivelul perioadei anterioare la carnea de pasăre și în ușoară scădere la ouă de consum.