FacebookTwitterLinkedIn

Propunerea legislativă cu privire la protejarea pădurilor din jurul Capitalei depusă în Parlament de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” a fost adoptată de către Senat, cu unanimitate de voturi, iar astăzi a primit aviz favorabil, tot cu unanimitate de voturi de la comisia juridică din Camera Deputaților.

Un pas mare înainte pentru protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului. În această vară, propunerea legislativă cu privire la protejarea pădurilor din jurul Capitalei a fost votată de 105 senatori din cei 106 prezenți la dezbatere, iar astăzi a primit aviz favorabil, tot cu unanimitate de voturi din partea comisiei juridice din Camera Deputaților.

Intitulat „Împreună pentru Centura Verde”, proiectul aparține Fundației Alex Găvan și constituie piatra de temelie a viitoarei Centuri Verde București-Ilfov. Proiectul a apărut pe fondul creșterii poluării în zona Bucureștiul, dar și în contextul tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei.

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta a presupus și încă presupune <deschiderea ochilor> tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru aer curat și viitor”, afirmă Alex Găvan.

Conform unui raport din anul 2020, realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani, dacă  autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării. De ani buni, Bucureștiul se află în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde de euro.

Stăm la fel de rău în Capitală și când vine vorba de spațiul verde pe cap de locuitor. Ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu aproximativ 7-9mp, față de cei 26 mp cât ar trebui să avem potrivit legii. În plus, statisticile aplicației Inspectorul Pădurilor relevă că în ultimele 12 luni, numai în județul Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581.287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate.