FacebookTwitterLinkedIn

În luna februarie, spaniolii au plătit un preț record pentru paella ( n.red. – unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradițională a Spaniei), după ce tarifele la uleiul de măsline, orez și legume au crescut vertiginos.

Costul ingredientelor de bază necesare pentru a găti felul de mâncare emblematic al Spaniei a crescut cu 19,1% față de luna februarie a anului trecut, potrivit indicelui lunar Paella calculat de Bloomberg, pe baza datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Spania.

Conform Bloomberg, comparativ, indicele general al inflației în Spania a înregistrat o creștere de 6%. Însă, în cazul paella, prețurile au fost influențate de faptul că prețul uleiului de măsline a crescut cu 33,5% în ritm anual, în timp ce legumele și legumele s-au scumpit cu 23,6% iar orezul cu 21,2%.

Prețurile produselor alimentare au continuat să crească rapid chiar și după ce Guvernul de la Madrid a redus taxele pentru produsele de bază, la începutul anului. Potrivit Ministerului Economiei, scăderea producției de fructe și legume, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, precum și cererea externă puternică, a stat la baza cresterii prețurilor.