FacebookTwitterLinkedIn

Un tribunal rus a ordonat Consorțiului Caspian Pipeline (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră printr-una dintre cele mai mari conducte din lume, să-și suspende activitatea pentru 30 de zile.

Update

În urma deciziei, KMG International a asigurat piața că orice suspendare a activităților CPC nu va afecta aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia.

“În contextul informațiilor apărute în spațiul public privind o posibilă suspendare a operațiunilor Consorțiului Caspian Pipeline – CPC pe teritoriul Federației Ruse, Grupul KMG International dorește să precizeze că orice suspendare a activităților CPC nu va afecta aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia. Ponderea țițeiului de tip CPC în rețetele de obținere a produselor petroliere în cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari funcționează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producție aprobate pentru acest an”, a anunțat compania.

Potrivit reprezentanților, prin KMG Trading – divizia de aprovizionare cu materii prime și de comercializare a produselor petroliere, Grupul are “experiența și capacitatea necesare pentru identificarea și asigurarea aprovizionării cu țiței a rafinăriei Petromidia, în orice context”.  

Eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influența piața produselor petroliere din România, iar grupul va continua să își onoreze obligațiile contractuale și livrările de carburanți, au conchis ei.

Știre inițială

Un tribunal rus a ordonat Consorțiului Caspian Pipeline (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră printr-una dintre cele mai mari conducte din lume, să-și suspende activitatea pentru 30 de zile.

CPC, care transportă aproximativ 1% din petrolul global prin această conductă și are în acționariat giganții americani Chevron și Exxon, a declarat că decizia tribunalului se referă la probleme legate de gestionarea scurgerilor de petrol. CPC a mai spus că trebuie să respecte hotărârea, potrivit Reuters.

Două surse comerciale familiare cu situația au declarat pentru Reuters că exporturile de petrol de la terminalul CPC de la Marea Neagră au continuat fără probleme miercuri dimineață. Alte trei surse din industrie au declarat că livrările de petrol către conducta CPC au funcționat neîntrerupt.

Orice perturbare majoră a conductei, prin care și România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari, ar pune o presiune suplimentară pe piața mondială a petrolului, care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul arab din anii 1970. CPC a declarat că a depus un recurs la decizia tribunalului, solicitând suspendarea executării hotărârii pentru a evita o oprire care ar putea avea consecințe pentru echipamentul conductei.

Rusia a redus deja fluxurile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, care furnizează gaz rusesc Germaniei și altor state europene. Conducta a funcționat la o capacitate de 40% din cauza unei dispute privind reparațiile echipamentelor. Miercuri, prețurile petrolului au urcat cu peste 1%, la peste 104 dolari pe baril.

Un raport privind situația terminalului consultat de Reuters a arătat că încărcările de petrol de la terminalul CPC continuau începând cu prânzul zilei de 5 iulie, dar nu era clar dacă operațiunile continuau pe 6 iulie.

Conducta operată de CPC, cu o lungime de 1.500 km, a exportat anul trecut până la 54 de milioane de tone, sau aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, din Kazahstan.

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, Președintele Asocieției Energia Inteligentă, rutele alternative la CPC (care încă funcționează) de aprovizionare cu țiței sunt foarte limitate și cu impact mare în ceea ce privește prețul (Georgia, Turcia, Bazinul Mediteranean). “Probabil vor ajunge în viitor să fie accesate și se vor reflecta în creșteri de preț pentru benzină și motorină”.