FacebookTwitterLinkedIn

Un retailer thailandez a preluat controlul asupra magazinului Selfridges după ce un acționar-cheie al luxosului magazin a fost lovit de o criză financiară, potrivit The Telegraph

Central Group a declarat că a devenit cel mai mare acționar al Selfridges după ce a convertit în acțiuni un împrumut de 364 de milioane de euro acordat magazinului. 

Proprietatea unuia dintre cei mai cunoscuți retaileri din Marea Britanie a fost pusă sub semnul întrebării la începutul acestei luni, după ce grupul de investiții Signa, care deținea anterior o participație de 50% în Selfridges, a fost implicat într-o criză financiară. 

Signa, care a fost fondată de Rene Benko, un tânăr magnat austriac în vârstă de 46 de ani, deține, de asemenea, acțiuni la Chrysler Building din New York și în magazinul de lux KaDeWe din Berlin. 

La momentul achiziției de către Signa și Central în 2021, Selfridges avea o valoare de aproximativ 4 miliarde de lire sterline, ceea ce sugerează că participația Central a crescut semnificativ în urma împrumutului. Se așteaptă ca Signa să rămână un acționar minoritar semnificativ. 

În aceeași perioadă, s-a aflat din documentele companiei că directorul financiar al Selfridges, Matthew Smith, a demisionat după cinci ani în funcție. El a preluat aceeași poziție la Inspired Education Group, companie internațională de școli private, după o carieră în domeniul retailului. 

Smith a fost înlocuit de Preetha McCann, fost partener la firma de contabilitate EY. Ea a deținut anterior poziții financiare de conducere la John Lewis, Heathrow, WH Smith și Tesco. 

Central a declarat săptămâna aceasta că a obținut controlul asupra parteneriatului pentru companiile de operare din cadrul Selfridges Group, care include și magazinele sale bine-cunoscute. Un purtător de cuvânt al Selfridges a declarat: “Selfridges operează independent de orice sprijin din partea acționarilor săi.” 

Aceasta va pune capăt săptămânilor de îngrijorări cu privire la posibilitatea unui conflict pentru controlul Selfridges. 

Gigantul imobiliar austriac a avut dificultăți financiare în ultimele săptămâni. La începutul acestei luni a adus experți în restructurare pentru a încerca să salveze afacerea de la prăbușire, iar Benko a fost forțat să părăsească compania din cauza acționarilor.

Benko, un absolvent de liceu care a făcut primul miliard înainte de a împlini 40 de ani, este responsabil de creșterea Signa în ultimii 20 de ani. El este cunoscut pentru glumele sale care spun că doar Biserica Catolică și monarhia britanică au portofolii imobiliare care se compară cu cele ale Signa. 

La începutul acestui an, Forbes SUA estima că Benko avea o avere personală de aproximativ 6 miliarde de euro. El a fost supus unor investigații cu privire la acuzații de mită în ultimii ani și a fost condamnat chiar pentru mită. A fost numit suspect într-o investigație privind corupția politică desfășurată pe termen lung de procurorii austrieci. El a negat orice fapte ilegale și a fost achitat de către instanță. 

Surse din industrie au declarat pentru The Telegraph la începutul acestei luni că Selfridges ar putea fi printre primele active pe care Signa le-ar putea vinde într-o vânzare de criză, având în vedere poziția sa de lider de piață în Marea Britanie. 

Signa a încercat anterior să vândă dezvoltarea emblematică Elbtower din Hamburg unuia dintre acționarii săi, dar tranzacția s-a prăbușit, escaladând criza din companie. Un purtător de cuvânt al Central Group a spus pentru The Telegraph: “Acest pas consolidează Central Group ca proprietar-operator al celui mai mare grup european de magazine de lux, oferind clienților cea mai bună selecție de branduri, produse și experiențe extraordinare.” 

Acordul înseamnă că retailerul thailandez va obține, de asemenea, controlul asupra altor magazine, inclusiv Brown Thomas & Arnotts din Irlanda și De Bijenkorf din Olanda. 

Se așteaptă, de asemenea, că va ajuta la reducerea temerilor legate de datoria Selfridges, care s-au acumulat în ultimul an. 

În februarie The Telegraph a dezvăluit că proprietarii comuni încărcaseră compania cu și mai multă datorie după ce au preluat controlul în decembrie 2021. Aceștia încheiaseră împrumuturi prin intermediul noilor companii de tranzacționare și operare, ceea ce însemna că Selfridges se confrunta cu o datorie de peste 1,7 miliarde de lire sterline. Două împrumuturi au fost garantate cu terenul liber al magazinului Selfridges din Londra și cu terenul de la Exchange Square din Manchester. 

Un purtător de cuvânt al Selfridges a declarat: “Salutăm stabilitatea de a avea Central Group ca principal acționar, iar acest lucru demonstrează sprijinul lor continuu și neclintit față de noi.” 

Selfridges s-a luptat recent să reducă și mai mult costurile companiei și, în luna august, a anunțat planuri de reducere a locurilor de muncă.