FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană se pregătește să acorde miliarde de euro în ajutoare de stat pentru producția de semiconductori de ultimă generație.

Unul dintre obiectivele cheie ale planului Chips Act al UE este atragerea de investiții pentru proiecte, așa-numitele „mega fabs”. Pentru a câștiga finanțare, companiile trebuie să fie primele de acest fel în Europa, să asigure securitatea aprovizionării și să se angajeze în investiții viitoare în tehnologie de vârf, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piețele interne, unui grup de reporteri.

UE își va publica propunerea pe 8 februarie. Breton nu a precizat câți bani va avea UE pentru a-și susține planul, care include megafabricile, precum și alte idei de sprijinire a cercetării. Dar a spus că bugetul Chips Act este similar cu o propunere a SUA de a investi 52 de miliarde de dolari în această industrie.

Ajutorul de stat nu va însemna totuși acordarea unor bani gratis. Breton nu a detaliat măsurile în timpul briefing-ului, dar a spus că legislația va include „instrumente” pentru asigurarea aprovizionării în perioade de criză, „inspirate” de Legea privind producția de apărare din SUA.

Astfel, în perioade de urgență, UE ar putea cere unei companii să acorde prioritate producției anumitor produse relevante pentru criză, indiferent dacă acest lucru ar provoca complicații în furnizarea altor comenzi.

De asemenea, Bruxelles ia în considerare obligația legală a companiilor să răspundă solicitărilor de informații despre stocuri, grafice de livrare și capacitatea de producție dacă primesc bani publici.

UE ar putea decide, de asemenea, implementarea unui regim de control al exporturilor și chiar amendarea companiilor pentru furnizarea de informații incorecte sau pentru nerespectarea cererilor de aprovizionare ale UE. Aceste propuneri s-ar putea schimba în urma discuțiilor cu alți membri ai comisiei, săptămâna viitoare.

Breton a declarat că investițiile vor reduce dependența UE de SUA și Asia pentru semiconductori, și ar stabiliza blocul european în bătălia pentru securizarea cipurilor, atât de necesare de la automobile la uscătoare de păr sau telefoane.