FacebookTwitterLinkedIn

În al treilea trimestru al anului 2021, prețurile locuințelor au crescut cu 8,8% în zona euro și cu 9,2% în UE, comparativ cu același trimestru al anului precedent, arată un raport al Eurostat. Aceasta este cea mai mare creștere anuală pentru zona euro din 2005, când au început să fie colectate informații privind prețurile locuințelor. În al doilea trimestru al anului 2021, prețurile locuințelor crescuseră cu 6,8%, respectiv 7,4%.

Evoluția prețurilor în statele membre ale UE

Spre deosebire de trimestrele precedente, toate statele membre pentru care sunt disponibile date au arătat o creștere anuală a prețurilor locuințelor în trimestrul trei al anului 2021 și, pentru jumătate dintre acestea, această creștere a depășit 10%.

Creșteri mai mici au fost înregistrate în Cipru (+2,2%) și Italia și Spania (+4,2% fiecare). Cele mai mari creșteri s-au evidențiat în Cehia (+22,0%), Lituania (+18,9%), Estonia (+17,3%) și Țările de Jos (+16,8%).

Comparativ cu trimestrul precedent, prețurile au crescut în toate statele membre. Cele mai mici creșteri au fost înregistrate în România (+0,1%), Finlanda (+0,2%) și Danemarca (+0,3%).

La nivelul întregului an, situația este diferită pentru România. Potrivit unei analize a portalului Imobiliare.ro, prețurile au cunoscut anul trecut o corecție pozitivă de 10,3% la nivel național. Mai exact, o creștere de 9% pentru proprietățile vechi și de 13,9% pentru cele noi. Valoarea medie a locuințelor a crescut de la lună la lună în 2021, ajungând la o medie națională de 1.551 de euro pe metru pătrat util în cazul apartamentelor. Prețurile au crescut în toate marile orașe din România. În unele cazuri, cum este cel al Brașovului, chiar și cu 17 procente.