FacebookTwitterLinkedIn

Încă o dată, Rusia și NATO se află în fața unor negocieri tensionate din cauza acumulării de trupe rusești la granița cu Ucraina. Această “ultimă” confruntare politică durează de câteva săptămâni, mulți fiind de părare că Europa se află în pragul unui război.

Pe fondul unui posibil conflict militar, mai multe state occidentale le-au solictat cetățenilor stabiliți în Ucraina evacuarea urgentă a țării. Vinerea trecută, președintele Joe Biden le-a cerut cetățenilor americani să părăsească Ucraina în termen de 48 de ore, temându-se de posibile atacuri aeriene coordonate de Rusia.

În cazul unei ofensive militare a Rusiei, forțele armate ucrainene au promis că vor riposta. În ultimele zile, mii de cetățeni ucraineni au organizat proteste de solidaritate pentru a da dovadă de unitate împotriva amenințării ruse.

Este bine că eforturile diplomatice sunt în desfășurare, este foarte greu de evaluat probabilitatea oricărui scenariu (…) Situația ar trebui să fie și va fi rezolvată pe cale diplomatică”, a spus Timofiy Mylovanov, președintele Școlii de Economie din Kiev și consilier pentru șeful biroului prezidențial al Ucrainei.

Mylovanov subliniază că “Ucraina este în război cu Rusia de opt ani, suportând diverse escalade și incursiuni militare. Spre deosebire de acum opt ani, când Rusia a încălcat pentru prima dată legea internațională invadând Ucraina și anexând Crimeea, economia, societatea și pregătirea militară a Ucrainei sunt într-o formă mult mai bună”. Mylovanov este de părere că potențialul Ucrainei de a rezista este subestimat.

Amenințarea existentă la granițele Ucrainei a fost privită drept un nou capitol din ceea ce analiștii și reprezentanții comunității internaționale au catalogat drept un lung șir de acțiuni ofensive ale Rusiei împotriva țărilor vecine.

Rusia a invadat Ucraina în 2014, după ce poporul ucrainean și-a înlăturat președintele pro-rus în timpul Revoluției de la Maidan. Pe atunci, forțele ruse au pătruns în Crimeea, ulterior anexând-o. De asemenea, Rusia a încercat să amplifice disensiunile din provincia ucraineană Donbas, furnizând separatiștilor echipamentul și sprijinul necesar, incluzând forțe speciale ruse și asistență militară.

Confruntarea dintre Occident și Rusia ar putea fi rezultatul inacțiunii și a dezinteresului evidențiat de puterile occidentale la încălcarea și disprețul Kremlinului față de dreptul internațional. Ani buni, pe lângă invadarea Ucrainei, Rusia a ocupat ilegal teritorii în Georgia și Republica Moldova. Când a anexat Crimeea în 2014, a fost sancționată și inițial exclusă atât din G20, cât și din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Totuși, ulterior, Rusia a revenit treptat în dinamica comunității internaționale, recăpătându-și statutul de mebru al APCE și chiar găzduind Cupa Mondială în 2018, cu toate că aceasta a rămas catalogată drept un agresor și un invadator. Oligarhii ruși, oamenii din cercul apropiat al lui Putin, și copiii lor continuă să trăiască în țările occidentale, depozitându-și banii și investind în imobiliare pe piețele din Europa și S.U.A.

Întreaga operațiune, pe care Rusia o numește oficial „exercițiu militar planificat”, pare o pregătire pentru un atac militar total. La vest, Ucraina împarte granița cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România, toate acestea fiind state membre ale NATO.

Cererile formulate de Rusia includ o solicitare către puterile occidentale ca Ucraina, împreună cu alte țări post-sovietice, să fie respinse de la o posibilă aderare în cadrul NATO. De asemenea, solicitarea prevede diminuarea și chiar încetarea exercițiilor militare NATO în statele fostului bloc sovietic. Totuși, contrar intereselor Rusiei, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a respins cu fermitate aceste cereri. În acest sens, Putin i-a transmis vineri președintelui francez Emmanuel Macron, în cadrul vizitei sale organizate la Moscova, că Occidentul a ignorat preocupările de securitate ale Rusiei.

Strategia actuală a guvernului de la Kremlin poate fi interpretată drept o încercare de destabilizare internă și reintegrare a Ucrainei în propriul complex de securitate, ca stat tampon ce separă Rusia de lumea occidentală și, implicit, de forțele NATO.

Deși retorica SUA susține că războiul este iminent, fiind probabil ca Rusia să lanseze în orice moment o serie de atacuri aeriene, societatea ucraineană pare să-și continue activitatea în regim normal. De exemplu, săptămâna trecută, guvernul de la Kiev a lansat proiectul Diia City, o inițiativă digitală care ar trebui să transforme Ucraina într-un important hub tehnologic european, oferind un cadru economic special cu beneficii legale, fiscale și profesionale atât pentru companiile de tehnologie locale și străine, cât și pentru angajații acestora. Summiturile, conferințele și alte evenimente din Ucraina continuă conform calendarului planificat.