FacebookTwitterLinkedIn

Dincolo de speranțe, dorințe, liste și rezoluții pe care fiecare dintre noi ni le facem la începutul unui nou an, cu toții avem nevoie și de un pic de predictibilitate ca să știm la ce să ne uităm în jurul nostru, la ce să ne așteptăm și încotro ne îndreptăm. Trendspotter-ul Marian Salzman ne dă o mână de ajutor.

Ca în fiecare an, de mulți încoace, printre cele mai bune și complete previziuni le găsim la Marian Salzman, cotată în Top 5 trendspotteri ai lumii. Iar asta pentru că trendurile previzionate de ea nu sunt bazate nici pe ghicit în stele și nici pe tehnica mult îndrăgită a datului cu părerea fără cunoștințe solide, ci sunt rezultatul formulat în urma a mii de ore de studiu, cercetare și trăit cu ochii larg deschiși spre toate realitățile zilnice locale și globale.

Cele 22 de trenduri pentru 2022 sunt despre a cântări bine ceea ce credeam că știm deja, dar vom fi surprinși să primim noi lecții de învățat de la viitorul iminent. Salzman explică cât se poate de bine: „Singura certitudine rămâne incertitudinea. Dacă ar fi să numim un singur lucru din ultimul an care să se remarce între toate celelalte, acesta ar fi că anul 2021 ne-a făcut să punem sub semnul întrebării tot ceea ce obișnuiam să privim ca pe un fapt dat. Imaginea Americii ca fiind un simbol strălucitor al democrației și egalității; conceptul de job de la 9 la 5 și traficul aferent care ne ducea și ne aducea de la el; „luminile” și promisiunea unei vieți mai bune în marile orașe – toate acestea sunt doar câteva dintre „adevărurile” care nu mai stau în picioare după ultimul an petrecut în pandemie.”

Haos, frică și anxietate

Nu e de mirare că oamenii sunt din ce în ce mai anxioși, haosul guvernează și va fi cuvântul predominant al lui 2022. Obișnuiam să credem sau măcar să sperăm că tehnologiile avansate, mințile strălucite, guvernele sau instituțiile private vor instaura ordinea și liniștea în viețile noastre, dar realitățile din ce în ce mai complicate au spulberat această încredere. Viața și lumea vor deveni chiar mai complexe și haotice, iar prima lecție pe care o avem de învățat este că, din moment ce nu putem controla în vreun fel haosul, cel mai bine este să ne diminuăm așteptările și să facem tot ceea ce ține de noi pentru a trăi împreună cu el, „injectându-ne” ori de câte ori putem mici momente de calm și claritate mentală. „Și putem să urmărim cu atenție sau chiar admirație generația care crește acum sub cerul sumbru al schimbărilor climatice și al COVID-19, generație care, spre deosebire de a noastră și de cea a părinților noștri, nu va crede într-un viitor plin de promisiuni frumoase și prosperitate. Cei mai mulți vor crede că numai prin luptă colectivă sau individuală vor putea schimba lucrurile”, mai spune Marian.

Bolile mentale la vedere

Unul dintre marile beneficii aduse de anii pandemici a fost expunerea publică, vizibilă și tot mai intensă a subiectului sănătății mentale, iar acest trend va continua și în 2022. Dacă până de curând omenirea a vorbit doar în șoaptă și pe la colțuri despre asta, valul recent de celebrități care s-au confesat despre problemele și „bolile disperării” – cum sunt numite azi – a făcut ca tema să devină de interes major, iar asta dă o șansă în plus tuturor celor care se luptă cu depresii, dependențe și gânduri suicidale. Și nu sunt puțini, în contextul în care se spune că va fi afecțiunea secolului. Pe lângă dezvoltarea medicinei în acest sens, începe să fie vizibilă și pregătirea pe care o fac și seturile de măsuri luate de marile companii pentru tot ceea ce ține de sănătatea mentală a angajaților lor.

Flexibilitate, SmartWork, Restart Profesional

Cu siguranță pandemia a schimbat ireversibil felul în care muncim și în care ne raportăm la muncă. Milioane de oameni care lucrau la birou au descoperit că sunt mai productivi sau mai fericiți să muncească de acasă și astfel să scape și de obositoarea navetă zilnică. Alții au aflat că job-urile lor nu mai pot fi făcute în vremuri pandemice și astfel se gândesc la reconversii profesionale precedate de stăpânirea unor noi abilități. Iar alții se întreabă pe bună dreptate cât, cum și cât de rapid vor schimba roboții, inteligența artificială, moneda crypto sau NFT-urile felul în care lucrăm. Ultimii doi ani ne-au arătat pe deplin că cei mai mulți nu mai au nici posibilitatea, nici disponibilitatea de „a se întoarce la normal”. Prezentul și viitorul apropiat vor fi despre frământările individuale ale oamenilor pentru a-și reseta viața profesională și despre creativitatea companiilor pentru a oferi alte joburi și în alte feluri mult mai flexibile decât o făceau până acum.

Orașe de 15 minute sau mai puțin

Oamenii au fost dintotdeauna atrași de orașe pentru posibilitățile economice, sociale și culturale pe care acestea le oferă. Însă toate beneficiile au venit și vin la pachet cu un cost mare de timp, bani și sănătate. Pandemia recentă a fost declanșatorul regândirii și resetării individuale pe toate planurile. Cei care au putut să muncească de la distanță au făcut, fac sau vor face curând și o schimbare de casă alegând locuri mai puțin aglomerate, mai verzi, mai mari și în comunități mai mici. Cu toate acestea, între predicțiile lui Salzman nu se regăsește și dispariția orașelor mari, ci mai degrabă regândirea și împărțirea lor în micro-comunități astfel încât să cuprindă mai multe spații verzi și pietonale și tot ceea ce are nevoie cineva să poată fi procurat în maxim 15 minute pe jos sau cu bicicleta. Nu este doar un nou plan urbanistic al orașelor vizionare, ci parte dintr-o tendință care e aici pentru multă vreme, și anume hiperlocalismul. Evident că oamenii vor simți din nou dorința să călătorească și să ajungă în locuri îndepărtate când va fi posibil, dar tot ceea ce ține de „local”, nu de „global”, va câștiga în preferințe. La unii din comoditate, la alții din considerente nobile pentru reducerea poluării și salvarea planetei.

Marian Salzman

Evoluție post-criză

Ultima oară când întreaga planetă a fost lovită de un virus mortal s-a întâmplat exact acum un secol. Atunci epidemia de gripă a ucis 50 de milioane de oameni. Tragedia a fost însă urmată de o perioadă extraordinară pentru umanitate, care a adus în viețile noastre mașinile, radioul, gramofonul, cinema-ul, muzica și evenimentele culturale, dar și o creștere economică fulminantă. E greu să nu vezi similaritățile cu actuală criză de sănătate mondială, din spatele căreia răsare rapid progresul tehnologic, inteligența artificială, descoperiri medicale fără precedent, noi monede, noi joburi, noi tipuri de economie, cultură și creativitate. Deci, există speranță pragmatică, mai trebuie doar să vedem lucrurile bune care apar și să îmbrățișăm schimbarea chiar dacă este greu de gestionat.

Totul hibrid

Într-o perioadă extrem de scurtă și concentrată la scară istorică, am experimentat hibridul la toate nivelele și în toate domeniile, iar această tendință se accentuează în 2022 și în anii ce vor urma. Hibrid înseamnă trecere spre o altă etapă, preferabil mai bună, chiar dacă de cele mai multe ori apare dintr-o necesitate, nu dintr-o dorință. Trăim hibrid, circulăm cu mașini hibride, muncim hibrid online și offline, învățăm în școli care se adaptează și ne obligă să ne adaptăm la hibrid. Chiar dacă pare un compromis, în realitate e o situație care ne împinge să mergem mai departe prin creativitate și să căutăm noi căi de a evolua și a depăși blocajele.

Polarizări, conflicte și adaptare

90% dintre angajați vor să continue să lucreze de la distanță și după pandemie, în timp ce 35% vor să se întoarcă la muncă în sistemul de dinainte de pandemie – relevă un sondaj global realizat în 2021. 1 din 5 americani nu vrea să se vaccineze niciodată, în timp ce restul au încredere în vaccin. Lumea este din ce în ce mai împărțită în opinii și divizată în alegeri. Iar companiile private, guvernele și administrațiile trebuie să se pregătească serios pentru a colabora și a genera productivitate din veșnicele părți opuse ale baricadei. Admirația pentru știință a multora este în opoziție cu frica legată de știință a altora. Progresele – dacă nu sunt just folosite și explicate – pot adânci inechitatea socială, dar pot și escalada rapid în conflicte generalizate, chiar dacă acum sunt doar nici mici focuri care mocnesc la nivel local.

Valoare virtuală, milionari și schimbări climatice

În timpul pandemiei, sărăcia și sărăcia extremă la nivel global au crescut pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Dar în același timp există cu 5,2 milioane mai mulți milionari și cu 660 mai mulți miliardari în lume. În 2021, lumea a fost zguduită când la celebra casă de licitații Christie’s s-a vândut pentru prima dată un obiect de artă virtual (NFT) pentru suma de aproape 70.000.000 dolari, plata făcându-se de asemenea în cryptomonedă. Iar banii reprezintă doar un mijloc de măsurare a inechităților sociale care s-au adâncit. Mai trebuie să menționăm nedreptatea climatică (impactul schimbărilor climatice este resimțit disproporționat de mult în țările cu venituri mici care generează cea mai mică parte din emisiile de gaze cu efect de seră), rasismul, sexismul și multe altele. Parcă nimeni nu a spus-o mai bine decât cei de la Financial Times: „Suntem cu toții în aceeași furtună, dar nu în aceeași barcă.” Ceea ce deosebește perioada actuală de anii anteriori este că oamenii sunt tot mai puțin dispuși să accepte nedreptățile, iar publicul larg devine tot mai sensibil și intolerant. Iar asta va schimba cu siguranță cursul lucrurilor în mediul politic, social și chiar în cel corporativ.

Mici concluzii pentru marile trenduri

Rezumatul înțelept și pragmatic e cel mai bine explicat chiar prin cuvintele autoarei: „Cei mai mulți dintre noi nu ne uităm la 2022 cu același sentiment de ușurare sau entuziasm cu care am intrat în 2021. Ne dăm seama acum că virusul nu o să dispară prea curând, mai ales că există multe țări fără acces sau cu prea puțin acces la vaccinuri, iar în altele cetățenii refuză să se vaccineze, alegând să creadă mai degrabă în teorii conspiraționiste și bârfe politizate decât în știință. Sperăm că în 2022 călătoria nu va fi atât de anevoioasă cum a fost în 2020, dar pasagerii deștepți sunt sfătuiți să-și păstreze centurile de siguranță bine prinse.”

Întregul top al celor 22 de trenduri pentru 2022 poate fi lecturat sau descărcat chiar de pe blogul autoarei: https://mariansalzman.com/trends-report/

Marian Salzman e în Top 5 trendspotteri ai lumii. A condus sau a lucrat pentru cele mai renumite companii de PR și advertising la nivel global. A primit titlul de profesionistului anului în PR și a fost recunoscută în topul celor mai puternici 25 de oameni de comunicare ai lumii. Este autoare și co-autoare a peste 17 cărți.