
Directorul general al lanțului de restaurante Pret a fost promovat de 10 ori, de la manager de magazin la șef executiv – iată cele trei sfaturi principale ale sale pentru a obține o promovare, într-un interviu cu Business Insider.
Pano Christou avea 21 de ani când a început să lucreze la Pret a Manger ca manager de magazin în Londra. 19 ani și 10 promovări mai târziu, el este CEO – o poziție pe care o deține de puțin peste patru ani.
Pret are 45 de locații în New York și câteva altele în SUA – în principal pe Coasta de Est – dar mai mult de 250 în Londra și aproape 500 în Marea Britanie. A fost achiziționat de compania germană JAB în 2018 pentru 2 miliarde de dolari.
Când Christou a părăsit școala, a muncit la McDonald’s. A câștigat un salariu orar la alte magazine precum Blockbuster Video înainte de a începe să lucreze la Pret. El a spus că s-a îndrăgostit de “variabilitatea” industriei ospitalității.
Decizia sa de a nu merge la universitate pare să fi dat roade. Ca CEO al Pret, Christou a câștigat mai mult de 4 milioane de lire sterline în 2021, inclusiv un salariu de 400.000 de lire sterline, conform The Guardian. Christou a spus în 2020 că, în ciuda dezaprobării inițiale a părinților săi față de alegerea sa de a renunța la universitate și de a lucra direct în comerț, acum sunt mândri de el.
Fă-ți bine rolul pe care îl ai
Christou a deținut 10 poziții la Pret. CEO este poziția pe care a deținut-o cel mai mult timp, urmată de manager general, pe care a deținut-o timp de patru ani.
El a spus că uneori se gândea să se mute în altă parte, doar ca strategie să i se prezinte o altă oportunitate internă.
Christou a spus că își amintește că a fost unul dintre cei mai tineri manageri de magazin și apoi cel mai tânăr manager de zonă – poziție care includea conducerea unuia dintre magazinele emblematice ale Pret din Londra. Acest lucru l-a pus pe radarul directorului general al Pret din Marea Britanie, Andrew Walker.
Christou a povestit că Walker l-a propus pentru o funcție specializată “care nu exista la momentul respectiv”, axată pe rezolvarea problemelor pe măsură ce apăreau. A fost prima incursiune a lui Christou în partea mai strategică a operațiunilor Pret.
Unele dintre salturile sale profesionale la Pret au fost mari și neașteptate, în timp ce altele au fost mai line. Când Christou a aplicat pentru a deveni manager de magazin, nu visa să conducă compania. El a spus că s-a concentrat să facă ce îi stătea în putință în oricare rol avea.
Christou a spus pentru Business Insider că el crede că a fost remarcat de liderii companiei cu care nu lucra direct datorită faptului că “era liderul din prima linie și câștiga credibilitate”, fiind mereu disponibil pentru echipa sa și susținând-o.
Fii încrezător în tine însuți – dar nu arogant
Christou a spus că urcarea pe scara corporativă nu a fost întotdeauna la fel de ușoară și nu s-a redus doar la a da tot ce ai mai bun. El a spus că trecerea rapidă prin roluri la început l-a făcut să se simtă ca și cum ar avea “sindromul impostorului” și că avea îndoieli cu privire la abilitățile sale.
El și-a amintit că a fost unul dintre cei trei oameni care se luptau pentru o promovare la postul de director general al Pret din Marea Britanie – el era cel mai junior dintre ei, dar a reușit să câștige.
Unul dintre ceilalți doi a părăsit Pret în loc să lucreze sub conducerea lui Christou, a spus el. Christou a descris saltul ca fiind plin de anxietate. El a spus că, ajungând la “masa de top” a Pret, a simțit că trebuie să își dovedească competența din cauza drumului său neconvențional.
Având acum un context diferit față de ceilalți directori executivi îi conferă credibilitate în fața persoanelor care lucrează la nivelurile pe care el le-a traversat și o mai bună înțelegere a preocupărilor lor, a declarat Christou pentru Insider.
Cheia pentru a depăși sindromul impostorului și pentru a reuși în situații necunoscute este să ai multă încredere în tine, dar să te asiguri că aceasta “nu devine aroganță”. “Există o linie subțire între încredere și aroganță”, a adăugat el.
Menține relații bune cu conducerea
CEO-ul a spus că având manageri de top cu care s-a înțeles bine a contribuit la ascensiunea sa la Pret. “De cele mai multe ori, liderii pentru care am lucrat s-au înțeles foarte bine cu mine”, a spus Christou. El a spus că a simțit că superiorii săi “apreciau valoarea pe care o aduc”, ceea ce l-a încurajat să rămână în companie. “Orice om se hrănește din susținerea managerului său direct”, a adăugat el.
Întrebat despre abordarea mai tranzacțională a unora dintre membrii Gen Z în privința unor relații de muncă și a “săritului de la un loc de muncă la altul”, Christou a sugerat că oricine ia în considerare să își schimbe locul de muncă ar trebui să facă un pas înapoi și să se gândească la “două sau trei calități care sunt cu adevărat importante pentru ei când lucrează pentru o anumită companie”.
Christou a argumentat că aceștia ar trebui să ia în considerare nu doar satisfacția lor personală, ci și durabilitatea companiei. El a spus că dacă găsești satisfacție în munca ta și crezi că firma se dezvoltă, poți “crește odată cu ea” – dar dacă nu te bucuri de ea și afacerea pare să stagneze, “poate este timpul să faci altceva”.
Convingerea lui Christou este că faptul că și-a dat silința și a muncit din greu la Pret a ajutat “caracterul său fără prea multe vorbe” să iasă în evidență în fața conducerii și l-a ajutat să avanseze în ierarhie.