FacebookTwitterLinkedIn

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre Quiet Luxury, o abordare silențioasă în designul interior care, în mod ironic, face acum mai mult zgomot decât toate celelalte tendințe. Ce înseamnă Quiet Luxury?

„Banii vorbesc, bogăția șoptește.” Dacă înțelegi sensul acestui aforism, atunci vei înțelege foarte ușor conceptul de Quiet Luxury. În linii mari, acesta se referă la un lux care nu epatează. Este vorba despre o abordare în designul interior, totodată sofisticată și subtilă, care pune accent mai mult pe calitatea și rafinamentul obiectelor, materialelor și detaliilor decât pe ostentație și strălucire excesivă.

Quiet Luxury este un concept care îmbină eleganța cu simplitatea și contribuie la crearea unor spații care transmit sentimentul de lux, dar într-un mod subtil. De asemenea, conceptul pune accent și pe ideea că un decor nu trebuie să fie doar frumos și funcțional, ci și personal, fiind încurajată integrarea de obiecte personalizate sau cu parfum de epocă, ce pot fi găsite ușor în magazinele de tip anticariat.

Cum este definit termenul Quiet Luxury de designerii internaționali
În mod normal, Quiet Luxury nu poate fi considerată o tendință nouă în designul interior (este chiar opusul), deoarece luxul discret există de secole (dorința de a fi înconjurați de lucruri frumoase, de calitate, fără logouri la vedere), doar că acum acest concept revine în centrul atenției. Designerul Shea McGee, de la Studio McGee, afirma: „Quiet Luxury se referă la materiale excepționale și subtilități, în care calitatea este elementul definitoriu, indiferent de stil, estetică sau spațiu”. Alte nume mari din designul interior internațional împărtășesc aceeași opinie: „Totul este despre investirea în materiale de înaltă calitate, care vor fi atractive pe termen lung și vor sfida tendințele”. (Kate Marker – Kate Marker Interiors și Kate Marker Home)

Așa cum avea să constate designerul Next Wave de la House Beautiful, în acest an se remarcă dorința de a reveni la vremurile în care calitatea era o prioritate, la fel și discreția: „Quiet Luxury se referă la o abordare mai intimă a experienței noastre cu ceea ce avem în posesie, interesul nostru personal depășind aprobarea publică”. Cu alte cuvinte, reînvie dorința de a crea un decor cu lucruri de calitate și cu valoare personală, un decor în care e prioritar să te simți bine, nu unul care să fie apreciat sau validat de ceilalți. Așadar, conform acestui concept, e mai important să obții o amenajare elegantă și primitoare decât una opulentă.

În orice cameră în care se implementează conceptul Quiet Luxury se pune accent pe prezent. Fiecare obiect introdus în decor își găsește locul potrivit și își joacă perfect rolul, fără a deveni ostentativ. Potrivit firmei de arhitectură Purple Cherry Architects, Quiet Luxury se concentrează pe texturi, printuri limitate, iluminat clasic și materiale naturale. „Ideea este gruparea într-un mod coerent a materialelor și culorilor, fără a deveni îndrăzneț.” (Cathy Purple Cherry)

Caracteristici-cheie ale Quiet Luxury

1. Design simplu și elegant.
Quiet Luxury pune accent pe forme și linii simple, dar bine proporționate, în defavoarea ornamentelor bogate, încărcate. Curbele fluide și liniile elegante sunt adesea utilizate pentru obținerea unui decor primitor și relaxant.

  2. Materiale de înaltă calitate
  Utilizarea materialelor de calitate superioară este esențială în designul de lux. De la lemn exotic, marmură sau piele și până la textile fine și elegante, toate acestea sunt specifice stilului luxury, contribuind la crearea unei amenajări sofisticate. De reținut faptul că aceste materiale au o calitate atemporală, în sensul că își vor păstra frumusețea și valoarea, trecând cu brio testul timpului.

  3. Detalii rafinate
  În locul ornamentelor în exces, Quiet Luxury pune accent pe detalii rafinate. De exemplu, utilizarea cu măsură a accentelor metalice poate adăuga o notă de strălucire decorului, dar și eleganță. Quiet Luxury se află între minimalism și maximalism, prin urmare, deși se pot introduce țesături cu patternuri bogate, acest lucru trebuie făcut cu grijă, deoarece… less is more.

  4. Culori neutre și tonuri naturale
  Paleta de culori este dominată de culori neutre sau naturale, cum ar fi bej, crem, gri etc. Aceste culori induc senzația de calm și ajută la crearea unei atmosfere degajate.

  5. Mobilier cu design deosebit
  Quiet Luxury îmbrățișează mobilierul de înaltă calitate, obiectele de artă autentice și piesele de decor inedite. Aceste elemente sunt esențiale într-un spațiu amenajat după acest concept.

  6. Simetrie și echilibru
  În general, Quiet Luxury respectă principiile axate pe simetrie și echilibru în amenajarea spațiilor interioare. Simetria și echilibrul oferă armonie întregului design.

  7. Lumină naturală
  Designul interior Quiet Luxury pune accent pe valorificarea luminii naturale, care ajută la obținerea unei atmosfere plăcute și aerisite. Astfel, ferestrele mari care permit luminii să pătrundă în interior vor fi o prezență constantă în interioarele amenajate după conceptul Quiet Luxury.

  În concluzie, Quiet Luxury în designul interior se concentrează pe calitate și rafinament discret în obținerea unui spațiu luxos, dar echilibrat, în care fiecare element este atent selectat și poziționat pentru a oferi, deopotrivă, eleganță și confort. Quiet Luxury este opusul opulenței și pune accent pe simplitate, doar că, atenție, simplitatea necesită multă îndemânare. Cheia succesului în amenajarea unui spațiu după conceptul Quiet Luxury este echilibrul și evitarea exceselor.

  Dacă te regăsești în descrierea de mai sus și dorești să investești într-un decor care să ofere frumusețe și bucurie vieții de zi cu zi, atunci îți recomand să abordezi conceptul Quiet Luxury.