FacebookTwitterLinkedIn

Oficialii Biroului Federal German pentru Protecția Împotriva Radiațiilor (Bundesamt für Strahlenschutz) au publicat un raport cu smartphone-urile – noi și vechi și nivelul de radiații pe care acestea le emit.

Deși nu există un ghid universal pentru un nivel „sigur” de radiații ale dispozitivelor mobile, biroul federal german pentru protecția împotriva radiațiilor a impus pentru respectarea mediului „Der Blaue Engel” (Îngerul Albastru) o certificare a telefoanelor care au o rată de absorbție specifică mai mică de 0,60 wați pe kilogram.

Astfel, în baza de date a instituției germane cu privire la smartphone-urile care emit cele mai multe radiații atunci când sunt ținute la ureche în timp ce se efectuează un apel, primul loc este ocupat de modelul Motorola Edge, notează platforma Statistica.com.

Pe locul doi se află modelul Axon 11 5G de la ZTE (rată de absorbție specifică de 1,59 watt pe kilogram), în timp ce poziția a treia este ocupată de One Plus 6T (1,55 watt pe kilogram). Conform criteriilor impuse, aceste telefoane prezintă o rată de absorbție de peste două ori mai mare decât valoarea de referință stabilită.

De asemenea, în clasamentul modelelor de telefoane care emit cele mai multe radiații se regăsesc și dispozitivele Sony, Google și Oppo.

În trecut, printre dispozitivele care au fost aproape de vârful acestei liste s-au numărat și telefoanele premium, precum iPhone 7 și iPhone 8. Însă, cele mai recente telefoane mobile de la Apple au, potrivit specialiștilor, un nivel mai scăzut de SAR, motiv pentru care nu pot fi bifate pe această listă.

În România și în alte țări din Uniunea Europeană, limita maximă admisă de radiații pe care un telefon mobil o poate emite este de 2.0W/kg per 10 g de țesut, valoare exprimată de obicei sub forma SAR 2.0.