1. Alexei Mordașov – 29,1 miliarde de dolari
În vârstă de 56 de ani, Mordașov se trage dintr-o familie de oțelari. Este acționarul majoritar al Severstal, cel mai mare producător de oțel din Rusia, al cărui CEO a fost timp de 19 ani, până în 2015. La nivelul anului 2021, Severstal a avut o cifră de afaceri de 11,4 miliarde de dolari și 50.000 de angajați. Comparativ cu anul 2020, averea lui Mordașov a crescut în 2021 cu 72%, făcându-l cel mai bogat om din Rusia. Mordașov apare în Panama Papers ca fiind unul dintre cei care au susținut diverse proiecte ale lui Vladimir Putin și ale apropiaților săi. Miliardarul figurează pe lista oligarhilor sancționați de SUA în 2018 (CAATSA) și pe cea a celor vizați în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Rossiya Bank, unde Mordașov este acționar din 2003, este considerată de Uniunea Europeană banca oficialităților ruse care au beneficiat de pe urma anexării Crimeei.
2. Vladimir Potanin – 27 de miliarde de dolari
Potanin este considerat autorul controversatei legi a „împrumuturilor pentru acțiuni”, care a permis rușilor cu conexiuni politice să cumpere marile companii de stat ale fostei Uniuni Sovietice, la prețuri mult subevaluate, la începutul anilor 90.Prin această metodă, Potanin și asociatul său, Mihail Prokhorov, au ajuns să dețină 54% din Norilsk Nickel – cel mai mare producător de nichel din lume, care a avut în 2020 o cifră de afaceri de 15,4 miliarde de dolari. Prin conglomeratul Interros, Potanin are afaceri în minerit, furnizarea de combustibil nuclear, imobiliare, turism, agricultură, alimentație și altele.
Potanin este de asemenea unul dintre oligarhii apropiați de Vladimir Putin și se numără printre cei sancționați de UE și SUA.
3. Vladimir Lisin – 26,2 miliarde de dolari
În vârstă de 65 de ani, Lisin este președintele și acționarul majoritar al Novolipetsk, al patrulea producător de oțel din Rusia. Începuturile lui Lisin în ale afacerilor au avut loc în 1992, când acesta s-a alăturat unui grup de investitori denumit Trans-World Group, care a preluat controlul asupra industriei oțelului și aluminiului din Rusia. În anul 2000, partenerii s-au despărțit, iar Lisin a rămas cu 13% din Novolipetsk, reușind, în același an, să achiziționeze pachetul majoritar al companiei.
Lisin este pasionat de tir. A tras cu arma prima dată la 12 ani și, de când s-a îmbogățit, a construit, în apropiere de Moscova, unul dintre cele mai mari complexuri de tragere cu arma din Europa. Este președintele Uniunii Ruse de Tir, al Confederației Europene de Tir și al Federației Internaționale de Tir.
Figurează pe lista oligarhilor vizați de sancțiunile SUA și ale UE.
4. Vagit Alekperov – 24,9 miliarde de dolari
Născut în Azerbaidjan, fost petrolist, Alekperov a ajuns, în anii de dinaintea destrămării Uniunii Sovietice, prim-adjunct al ministrului industriei petrolului și gazelor. În vârstă de 71 de ani, Alekperov deține astăzi 30% din Lukoil, cea mai mare companie din Rusia (după Gazprom) și cea mai mare companie privată din Rusia (ca cifră de afaceri). LUKoil a fost înființat în 1991 prin fuziunea a trei firme petroliere care activau în vestul Siberiei, compania fiind deținută de statul rus la acel moment. Vagit Alekperov a fost artizanul operațiunii și tot el a fost cel care, în 1993, când LUKoil a fost privatizată, a devenit președinte și CEO. Alekperov are afaceri și în Belarus, unde controlează cea mai mare rețea de benzinării, dar și una dintre cele mai mari companii implicate în furnizarea, rafinarea și exportul petrolului.
La nivelul anului 2020, LUKoil avea o cifră de afaceri de 78 de miliarde de dolari și 101.000 de angajați. Vagit Alekperov se află pe lista oligarhilor sancționați de SUA și UE.
5. Leonid Mikhelson – 24,9 miliarde de dolari
În vârstă de 66 de ani, Leonid Mikhelson este CEO și acționar majoritar al companiei petroliere Novatek. Este partenerul de afaceri al unuia dintre cei mai vechi colaboratori și apropiați ai lui Vladimir Putin, Gennady Timcenko. De formație inginer, Mikhelson a ajuns în 1987 director general al unei companii petroliere care avea să fie printre primele privatizate după 1991. Mikhelson a continuat ca Managing Director al companiei, redenumită Nova, apoi Novatek. Este acționarul majoritar al celui mai mare producător de produse petrochimice din Rusia, ZAO Sibur, și face parte din boardul de directori ai Băncii Regionale de Dezvoltare a Rusiei.
Se află pe lista oligarhilor sancționați de SUA și UE.