FacebookTwitterLinkedIn

În prezent, Europa este dependentă de petrolul și gazele naturale provenite din Rusia. De asemenea, Rusia reprezintă în continuare un exportator important de combustibil pentru consumatorii din Statele Unite. Cu toate acestea, SUA și aliații europeni analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol și de gaze naturale din Rusia.

Un grup bipartizan de senatori americani a prezentat joi un proiect de lege care interzice importurile de petrol rusesc din SUA. Proiectul de lege avansează rapid și ar putea deveni în cele din urmă o bază solidă pentru viitoarele sancțiuni, transmite Reuters.

Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a declarat că instituția studiază cadrul legislativ care ar putea permite interdicția importurilor de petrol rusesc. De asemenea, aceasta a menționat că Congresul Statelor Unite intenționează să adopte săptămâna aceasta o politică prin care guvernul va putea direcționa un ajutor financiar de aproximativ 10 mld. de dolari către Ucraina.

Între timp, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, spune că a discutat sâmbătă despre importurile de petrol cu ​​președintele Joe Biden și cabinetul său.

Japonia, care consideră Rusia drept al cincilea furnizor de țiței, se află în discuții cu SUA și statele europene privind o posibilă interdicție a importurilor de petrol rusesc, potrivit Kyodo News.

Prețurile petrolului au crescut în ultima săptămână după ce Statele Unite și aliații săi i-au impus Rusiei o serie de sancțiuni ca răspuns privind invadarea Ucrainei.

Americanii sunt de departe cei mai mari consumatori de benzină din lume, datorită mașinilor mari, distanțelor lungi de condus și transportului public redus în multe zone. Creșterea prețurilor la gaze a fost în mod tradițional o otravă politică pentru liderii americani.

Media națională a SUA pentru un galon de benzină a atins duminică aproximativ 4 dolari, marcând cel mai ridicat nivel din iulie 2008, potrivit AAA. Consumatorii plătesc în medie cu 40 de cenți mai mult decât acum o săptămână și cu 57 de cenți mai mult decât acum o lună.

Pentru anul 2021, media lunară a importurilor SUA din Rusia depășea 20,4 mil. de barili de țiței și produse rafinate, această cantitate reprezentând aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid dinSUA, potrivit Energy Information Administration (EIA).