FacebookTwitterLinkedIn

În primul semestru din 2023 au fost acordate credite ipotecare în valoare de 2,54 de miliarde de euro, în creștere cu 10,2% comparativ cu perioada similară din 2022, conform unui raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, compania de consultanță financiară și creditare ipotecară din cadrul SVN Romania.

Excluzând refinanțările, care potrivit calculelor companiei s-au ridicat la circa 25% din totalul creditelor ipotecare noi acordate în primele șase luni din 2023, volumul total de credite ipotecare a scăzut cu aproximativ 15% față de primul semestru din 2022.

Aceste rezultate au fost înregistrate într-un context în care peste 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la o finanțare bancară, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară sintetizate de SVN Romania.

Concomitent, procentul tranzacțiilor imobiliare încheiate prin credit ipotecar în primele șase luni din 2023 a fost de cel mult 40,5%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare. Procentul locuințelor cumpărate exclusiv din fonduri proprii în primul semestru din 2023 în București și Ilfov a fost de peste 52,5%.

”Piața ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creștere a ratei creditelor neperformante. Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendință de scădere, mai multe instituții financiare fiind într-o  competiție acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Datele companiei arată că scăderea dobânzilor înregistrată pe segmentul celor fixe s-a tradus într-o reducere a ratei unui credit ipotecar de circa 10% în decursul primului semestru din 2023. Cel mai bun produs din luna ianuarie avea o dobândă fixă pe cinci ani de 6,9%, transpusă printr-o rată lunară de 2.381 de lei pentru un credit ipotecar cu o valoare de 69.000 de euro pe 25 de ani (valoare imobil de 93.000 de euro), în timp ce cel mai bun produs al lunii iunie avea o dobândă fixă de 5,79% pe trei ani, cu o rată lunară de 2.147 de lei. SVN Romania | Credit & Financial Solutions a intermediat în proporție de 88,5% credite cu dobândă fixă în primele șase luni din acest an.

Coroborat, creșterea salariului mediu net la nivel național cu 15,7% la finalul primului semestru și stagnarea prețurilor a dus la o îmbunătățire a accesibilității contractării unui credit ipotecar, potrivit indexului de profil calculat de SVN Romania ca raport între rata achitată pentru cumpărarea unui imobil nou și salariul mediu net.

Astfel, rata medie pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în București, cu o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, reprezenta la finalul primului semestru aproximativ 58% din salariul mediu net la nivel național, în scădere de la 64% în ianuarie, potrivit indexului SVN. Calculele companiei arată că nivelul se va reduce la 55% în luna septembrie, similar cu cel înregistrat la începutul lui 2020. 

SVN Romania | Credit & Financial Solutions a intermediat în 2022 acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro.