
Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?
Vara reprezintă sezonul de vârf pentru Avi Compact, atât pentru livrări, cât și pentru montaje, de aceea toată echipa lucrează la capacitate maximă în acestă perioadă. Sezonul cald este o perioadă de vârf și pentru intervenții și mentenața echipamentelor deja instalate.
Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?
Cele mai mari probleme sunt legate de aprovizionarea cu echipamente și diferite componente.
Din păcate, termenele de livrare pentru astfel de echipamente au crescut – între 2 și 7 luni – din cauza creșterii cererii la nivel global, a întârzierilor în lanțul de aprovizionare cu componente, dar și a întârzierii transporturilor. Și pentru aparatele de aer condiționat termenul de livrare a crescut față de anul trecut, însă prin intermediul programului IMM Invest am asigurat finanțarea și reușim să avem suficiente echipamente, astfel încât să livrăm din stoc, mai ales pentru aparatele de climatizare destinate sectorului rezidențial.
In plus, prețirile echipamentelor de climatizare au crescut în această vară cu 10-12%, în funcție de brand.
De asemenea, păstrarea forței de muncă continuă să fie o provocare. Acesta a fost mereu un obiectiv important al companiei. Astăzi peste 50% din personal are aproximativ 18 ani vechime în companie.
Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?
Problemele care au apărut în lanțul de livrare sunt cele mai importante aspecte, mai ales pentru lucrările derulate pentru segmentul business to business. Este foarte greu să facem oferte pe care să le onorăm pentru că este dificil de estimat creșterea prețurilor și termenul de livrare, mai ales pentru echipamentele de capacitate mare, complexe, cu o configuratie determinata. Beneficiarii mari, mai ales din banking și industria farmaceutică, pentru care asigurăm servicii de mentenanță, au înțeles importanța stocurilor, de aceea am făcut previziuni pentru rezervarea în avans. Si vanzarile dedicate sectorului rezidențial am făcut stocuri, pentru cele mai solicitate echipamente.
Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?
Noul context economic și scumpirea utilităților au ca rezultat o creștere de 10-15% a cererii de echipamente de climatizare destinate sectorului rezindențial.
Piața echipamentelor de climatizare pentru segmentul rezidențial continuă să crească cu aproximativ 10% anual, de la începutul pandemiei. În 2021 piața rezidențială a fost de aproximativ 200.000 de unități vândute, cu o valoare estimată de peste 65 milioane de euro.
Avi Compact are în prezent o cotă de piață de peste 20% din totalul echipamentelor Daikin vândute în 2021. Din punct de vedere al valorii, echipamentele pentru segmentul rezidențial vor contribui cu 70% la realizarea cifrei de afaceri.
Avi Compact estimează că aparatele de aer condiționat vor reprezenta 80% din valoarea totală a echipamentelor vândute. Cele mai bine vâdute echipamente de climatizare în 2022 sunt cele care pot asigura atât răcirea, cât și încălzirea unei locuințe. Beneficiarii doresc o soluție în plus pentru încălzire, în contextul prețului mare al gazelor, dar și în cazul problemelor cu termoficarea.
O cerere semnificativă vine din creșterea interesului pentru pompele de căldură, specialiștii Avi Compact estimează o triplare a cererii comparativ cu anul trecut. Acestea se adresează construcțiilor noi, pană acum sub 1% dintre gospodării având pompe de căldură.
Programele de finanțare (de exemplu Casa Verde), creșterea prețului la gazul natural și incertitudinea aprovizionării cu gaz vor impulsiona cererea pentru pompele de căldură, în detrimentul centralelor termice. Acest segment va crește cu minimum 100% pe an, în următorii 5 ani, estimează specialiștii Avi Compact. De aceea, Avi Compact realizează în acestă perioadă o serie de workshopuri pentru partenerii din țară despre montarea și mentenanța acestor echipamente.
Avi Compact a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 10,5 milioane de euro și estimează o creștere de 10% pentru anul 2022. Cu peste 500 de proiecte de referință și acoperire națională, Avi Compact este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața HVAC. De 14 ani este și cel mai mare distribuitor Daikin în România, dar are în portofoliu și alte mărci precum Samsung, Mitsubishi, Viessmann, Vaillant.