FacebookTwitterLinkedIn

Statul român rambursează TVA cu întârziere în peste 80% din cazuri, dar contribuabilii refuză să solicite și plata unor dobânzi de întârziere. Soluția este ca tot mai mulți contribuabili să acționeze statul în judecată pentru obținerea drepturilor cuvenite.

”În condițiile în care marea majoritate (peste 80%) a contribuabililor se confruntă cu întârzieri, în general semnificative, în obținerea rambursării sumelor de TVA ce li se cuvin, un procent similar (82%) nu au solicitat niciodată dobânzi. (…) Se desprind două concluzii majore: în general, contribuabilii nu cunosc sau nu utilizează decât foarte rar acest instrument și statul nu acordă dobânzi benevol, ci doar dacă este constrâns de instanțele judecătorești”, potrivit unui sondat al EY România derulat în perioada 28 iunie – 12 iulie 2022.

În acelaşi timp, statul român a continuat să ignore jurisprudența europeană și națională, refuzând constant să accepte să plătească dobânzi, atunci când a întârziat cu rambursarea de TVA sau cu restituirea altor sume.

„Este necesar să ieșim odată pentru totdeauna atât din tiparul gândirii de secol XX, de tipul <<nu dau statul în judecată pentru că nici nu câștig și o să îmi fie mai rău decât îmi e deja>> cât și să schimbăm comportamentul statului și autorităților acestuia. O asemenea schimbare nu cred că poate veni de la sine, ci doar în urma unui număr foarte mare de acțiuni promovate constant de contribuabili pentru apărarea drepturilor lor”, a declarat Alex Slujitoru, avocat în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații, firmă de avocatură asociată cu EY România.

Studiul EY relevă că în aproape 95% din cazuri statul a refuzat cererile de dobânzi formulate de contribuabili, astfel că aceștia fie au abandonat demersurile, fie au apelat la instanță pentru a obliga autoritățile la plata dobânzilor.

Totodată, în aproximativ 93% din cazuri, deşi statul a fost obligat să plătească dobânzi prin hotărâri judecătorești, ulterior, când contribuabilii au cerut dobânzi pentru același tip de întârziere și au invocat obligația autorității fiscale de a ține cont de hotărârile judecătorești precedente, statul a refuzat din nou.