
Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?
Noi suntem cei care facilităm accesul la vacanțe românilor, prin produsele noastre, cardul de vacanță e din ce în ce mai dorit și solicitat de angajații din România. Tocmai din acest motiv, Up încă nu intră în vacanță, ci ne pregătim să dezvoltăm o multitudine de proiecte. Printre acestea, aș aminti Sprijin pentru Romania, un proiect în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene, lansat tocmai în acest context economic pentru a veni în ajutorul românilor cu venituri mici. Vorbim de aproximativ 1 milion de beneficiari cărora le livrăm cardurile în perioada aceasta, ceea ce presupune o foarte bună coordonare a echipei.
Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?
Ne preocupă contextul actual deoarece are un impact asupra tuturor. Știm că inflația afectează puterea de cumpărare a românilor și de aceea salutăm inițiativa Guvernului de a majora valoarea nominală a tichetului de masă la 30 de lei, o majorare care vine în sprijinul salariaților și care își dorește să compenseze o parte dintre efectele inflației. Este o modalitate prin care angajatorii pot mări avantajele extrasalariale și în consecință puterea de cumpărare a salariaților, cu efecte directe în creșterea motivației acestora și cu impact direct în business datorită faptului că există și avantaje fiscale în același timp.
Din fericire, în cadrul echipei noastre nu ne confruntăm atât de mult cu lipsa forței de muncă. Up este o companie în care există un nivel ridicat de loialitate – avem colegi care sunt în companie de 20 de ani, practic, de când s-a deschis filiala din România. De curând, am primit și o certificare internațională pe care au obținut-o doar 12 companii din România, și care ne confirmă ceea ce știam deja – suntem Great Place to Work®. Pentru că Up este, înainte de toate, despre oameni.
Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?
Lucrurile care ne îngrijorează cel mai mult, la fel ca în toate sectoarele de activitate, sunt cele ce țin de contextul economic și de contextul geopolitic.
Un climat economic stabil ne oferă predictibilitate, ceea ce se traduce prin creșterea bugetelor de beneficii extrasalariale, crearea de noi business-uri și de noi locuri de muncă, preocuparea pentru motivarea continuă a angajaților.
Ne îngrijorează și proximitatea geografică de conflictul din Ucraina, chiar dacă nu este o particularitate a sectorului nostru, știm că poate avea consecințe pe termen mediu și lung în toate business-urile.
Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?
Planurile noastre pentru anul acesta și pentru anul 2023 gravitează în jurul inovației, atât din punct de vedere strategic, cât și prin toate acțiunile pe care le desfășurăm. Spre exemplu, de curând, am fost parteneri într-un eveniment de tip hackathon, găzduit de noi la sediul Up, unde 22 de echipe formate din tineri liceeni sau studenți au inovat timp de două zile pe teme precum web 3, NFT, sustenabilitate și alte subiecte de interes. Mai mult, avem o cultură a inovației și orice coleg este susținut să vină cu idei noi, idei în care investim și pe care le recompensăm.
Totodată dezvoltăm continuu Up MultiBeneficii, platfoma noastră de beneficii flexibile, cea mai nouă astfel de soluție din România. Ne dorim să oferim beneficii out of the box și o experiență autentică pentru miile de beneficiari care au bugete încărcate acolo.
Nu în ultimul rând, suntem orientați către experiențele clienților noștri, Up este despre oameni, dar și despre experiențe, de aceea lucrăm la un proiect inovator, nou pe piața din România ce va fi lansat la finalul anului și ce are ca scop fidelizarea și conectarea clienților, într-un mod diferit.