
Răspunzând la cererea fără precedent în rândul investitorilor globali pentru opțiuni alternative de reședință și cetățenie, Henley & Partners, în parteneriat cu Deep Knowledge Analytics, au lansat un instrument de evaluare a programelor de investiții, în vederea obținerii de drepturi de ședere sau de dobândire a cetățeniei.
Firma de consultanță a înregistrat o creștere cu 80% a cererilor în ultimele 12 luni, după un alt an record în 2020, când investitorii bogați s-au străduit să-și diversifice domiciliile și portofoliile de investiții în încercarea de a-și asigura un acces global mai mare.
Indicele Best Investment Migration Real Estate Index oferă informații despre piețele secundare de rezidență și cetățenie, luând în considerare elemente precum reputația, calitatea vieții, PIB-ul din țara respectivă, venitul din chirii, investiția minima în real estate, costuri de administrare a proprietății și altele.
Perioada pandemiei, cu carantinări și muncă la domiciliu, a convins investitori din state bogate, cu pașapoarte premium, de beneficiile unei reședințe alternative.
Dmitry Kaminskiy, co-fondator și Managing Partner al Deep Knowledge Group, spune că pandemia i-a încurajat pe investitori să-și rearanjeze portofoliile pentru a prioritiza accesul la locuri în care ei și familiile lor se pot bucura de beneficii mai mari de sănătate și stil de viață.
Henley & Partners a prezentat 16 țări ale lumii care atrag investiții străine pentru proprietăți de milioane de euro. Sven Odia, CEO-ul grupului Engel & Völkers, declara că segmentul premium, și anume proprietățile de peste 5 milioane de euro, a înregistrat o creștere bruscă a cererii în timpul pandemiei, imobiliarele jucând un rol mai important decât oricând. „Am înregistrat o creștere cu 97% a tranzacțiilor cu proprietăți rezidențiale în segmentul de la 5 milioane euro până la 10 milioane euro din ianuarie până în decembrie 2021, față de anul precedent, și o creștere de 90% în segmentul de top al proprietăților evaluate peste 10 milioane euro.”
Dubai ocupă locul întâi
Cele mai bune scoruri, la toate categoriile luate în considerare, au fost obținute de Dubai, care își revendică locul 1 în noul indice, obținând un punctaj ridicat pentru potențialul de venituri obținute din chirii, iar prețul proprietății pe metru pătrat este mai mic decât în alte centre internaționale majore. Recent, au fost lansate diverse inițiative guvernamentale pentru a sprijini rezidența prin programe de investiții, inclusiv beneficii sporite la achiziție.
Europa domină primele locuri
Spania ocupă locul 2 în clasamentul general, susținută de puterea sa economică, cu cel mai mare scor la parametrul PIB. Una dintre cele mai căutate destinații pentru investițiile imobiliare din Europa, Spania oferă o gamă largă de locații, de la locuințe urbane la vile în insule. Străinii pot investi în achiziții rezidențiale, comerciale sau de terenuri, fără limite.
Locul al treilea este ocupat de Muntenegru, care este o piață-cheie pentru investitorii care caută a doua locuință la Marea Mediterană. Aceștia pot alege de la stațiuni de coastă până la noi unități care deservesc zonele montane și de schi din zona de nord.
Muntenegru are, de asemenea, scoruri excelente pentru valoarea investiției și veniturile din chirie. Solicitanții Programului de Cetățenie prin Investiții din Muntenegru sunt scutiți de restricțiile privind dubla cetățenie, ceea ce face din micul stat o opțiune atractivă pentru investitori.
Turcia transcontinentală se află pe locul 4, cu scoruri ridicate pentru investiția relativ scăzută în proprietăți și cerințele de ședere. Beneficiile investiției în Programul de cetățenie prin investiții din Turcia, includ stimulente guvernamentale, cum ar fi taxe mai mici de achiziție și scutiri de TVA.
Locul 5 este împărțit de Thailanda și Portugalia, care continuă să depășească toate celelalte state în ceea ce privește numărul de solicitări primite. Piața imobiliară de lux din Portugalia a dat dovadă de rezistență în timpul pandemiei, iar valorile investițiilor în imobiliare sunt scăzute în acest stat membru al UE.
Pe poziția 6 se află Grecia, care le oferă investitorilor beneficii precum posibilitatea de închiriere a proprietăților într-una dintre cele mai populare regiuni turistice ale Europei.
Urmează insulele din zona Caraibelor și Cipru, care oferă locuințe luxoase pe malul mării și prezintă oportunități bune pentru închiriere. Grenada, de exemplu, este căutată de investitori deoarece cetățenia acestei insule le oferă intrare liberă, fără viză, în 144 de destinații, inclusiv China, Hong Kong, Singapore, Marea Britanie și zona Schengen.
Malta se clasează pe locul 12, oferind dreptul la cetățenie persoanelor care contribuie la dezvoltarea economică a țării, iar achizițiile imobiliare sunt o cerință în acest sens.