Cu cei 500.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale, care ar fi estimați spre livrare în acest an, segmentul continuă să fie foarte dinamic. Piața are în acest moment, un stoc al spațiilor industriale și de logistică ce a depășit borna de 7 milioane mp, aproape 80% din suprafață fiind concentrată în trei regiuni de dezvoltare – București – Ilfov, Vest, Sud – Muntenia.
Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency la Cushman & Wakefield & Echinox, consideră că România are avantajul unei poziții strategice în plan geografic și a unei forțe de muncă încă ieftine la nivel de regiune, pentru investitorii care caută să-și amplaseze aici unități de producție, în urma fenomenului nearshoring.
Însă nici salariile mici nu vor rămâne așa mult timp, dată fiind politica europeană de aliniere a prețurilor și a salariilor minime pe economie, iar un scenariu arată că acesta va ajunge la 4.500 brut pe lună.
Surcel punctează că anul a început bine pe piața spațiilor logistice și industriale: „Este un an efervescent, sunt licitații în piață, sunt și nume noi care vor să intre în România, vezi polonezii de la Zabka și alții. Vedem mișcare și pe zona de producție, dar acolo sunt mai multe elemente de luat în calcul”. El adaugă că ar merita îmbunătățită promovarea mediului de business românesc și de către autorități, deoarece „acolo de multe ori avem frâne”.
În ce privește noile proiecte, Surcel consideră că dezvoltatorii sunt un pic mai reticenți, având în vedere că și costurile sunt ceva mai ridicate, dar crede că există oportunitate de a livra în continuare, chiar și speculativ.
“Există mișcări în piață, chiriași cărora le expiră contractele, clădiri vechi care nu mai bifează anumite standarde”, a punctat el.
Însă dat fiind climatul economic mai prudent, el recomandă obținerea unui contract ferm, înainte de a construi un proiect, căruia să i se adauge o suprafață adiacentă, de 30-50 de mii de metri pătrați, în mod speculativ.
“Retailerii din fashion au fost foarte activi în ultimul un an și jumătate, apoi cei din industria alimentară. Curierii sunt într-o expansiune și într-o mișcare continuă, deschid hub-uri, le extind, se mută. Și zona de producție prinde contur, iar piața începe să capteze din ce în ce mai multe fabrici din zona Asiei sau relocări de fabrici din Europa de vest. Până la urmă, contează foarte mult infrastructura și accesul rapid la piețele de desfacere”, explică el referindu-se la tipologiile de clienți care generează cerere.
Chiar dacă București este ținta preferată pentru chiriași, cu 48% din suprafața închiriată în 2023, urmat de Timișoara, al doilea cel mai mare hub logistic din țară, practic singurele orașe unde cererea a depășit anul trecut 100.000 de metri pătrați, Ștefan Surcel consideră că apar orașe precum Iași sau Bacău pe harta centrelor logistice din țară.
„Pentru noi, anul trecut, Iașiul a fost orașul în care am avut cele mai multe proiecte și am închiriat cele mai mari suprafețe. Este un oraș care se dezvoltă și care nu era deloc exploatat de către dezvoltatori”, punctează reprezentantul Cushman & Wakefield Echinox.
Pe lângă Lear Corporation, cu producție în domeniul automotive, și alți câțiva parteneri de-ai lor, el a amintit proiecte de logistică din zona farma, distribuție și FMCG.
„Am făcut multe proiecte anul trecut cu chiriași din zona de farma, iar acum avem în lucru câteva proiecte cu chiriași din distribuție, curieri, FMCG. Iașiul, Bacăul și zona Moldovei în general încep să simtă gustul infrastructurii și apar, inevitabil, și investițiile. Carrefour, de exemplu, a deschis un hub regional la Bacău de 35.000 de metri, adică se întâmplă lucruri și acolo”, declară Ștefan Surcel.
În ce privește tendințele referitoare la prețurile chiriilor, Surcel consideră că acestea s-au majorat pe toate palierele imobiliare, nu doar la spațiile industriale logistice, ci și la office, rezidențial sau retail, în mare parte din cauza indexării, dar, în anumite contexte și din cauza unei lipse de oferte, fapt exploatat de dezvoltatori.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania