FacebookTwitterLinkedIn

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României.

Această ediție marchează și o premieră importantă, fiind pentru prima dată când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

Haferland sau Țara Ovăzului, denumire istorică a regiunii care se întinde aproximativ între Brașov și Sighișoara. va fi din nou în centrul atenșie, odată cu Săptămâna Haferland din acest an, o nouă experiență imersivă în viața, tradițiile și cultura sașilor transilvăneni. Manifestările programate în cadrul festivalului vor avea loc în mai multe localități din vastul ținut printre care se numără Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Zona în prezența sașilor este atestată de circa opt secole, este leagănul culturii rurale săsești din inima Transilvaniei, a cărei moștenire cuprinde un bogat patrimoniu etnografic și arhitectonic, cu exemple precum casele tradiționale săsești sau ansamblurile bisericilor fortificate din Saschiz și Viscri, acestea din urmă parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Obișnuiți cu o prezență generoasă, atât din partea localnicilir, cât și a turiștilor, români și străini deopotrivă, în cadrul ediției din acest an a festivalului sunt așteptați circa 10.000 de vizitatori din Români și țări precum Germania, Austria, Regatul Unit sau Statele Unite ale Americii. Organizatorii au pregătit o serie de evenimente speciale pentru oaspeții de toate vârstele, astfel încât toți participanții să se simtă parte a comunității sașilor – cu vizite la bisericile fortificate și în gospodăriile tradiționale săsești, cu concerte și baluri cu muzică tradițională săsească, concerte de orgă, spectacole de dans popular, proiecții de film, conferințe cu public, expoziții de meșteșuguri și costume populare, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate, vizite la fermele și în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio și multe altele. Accesul este gratuit la toate evenimentele din cadrul festivalului, care se întinde pe o durată de patru zile.

Săptămâna Haferland oferă ocazia unică de a lua contact pe viu cu civilizația rurală a sașilor din Transilvania, păstrată încă vie în zona satelor aflate între Sibiu, Brașov și Sighișoara. Dacă în aceste orașe prezența sașilor este azi mai puțin vizibilă din cauza emigrației și a modernizării urbane, în sate precum Criț, Viscri, Rupea sau Homorod și altele supraviețuiește o comunitate vie, cu sași care păstrează vechile tradiții. Regiunea Haferland și-a păstrat aproape nealterat caracterul rural, atrăgând în fiecare an mii de turiști care vin să viziteze și să se cazeze în gospodării tradiționale ale sașilor.

În fiecare an, există și o tematică stabilită în prelabil, iar în această ediție, festivalul a fost gândit în jurul ideii de, „Istorie, tradiție și cultură. Ieri și azi în Haferland”. Tema reflectă o aniversare de importanță majoră pentru istoria sașilor transilvăneni: sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Rupea, una dintre cele mai frumoase și mai mari fortificații medievale din Transilvania, eveniment care va avea loc chiar la Rupea, în ziua de duminică 11 august 2024.

Printre evenimentele mult-așteptate ale acestei ediții se mai numără balul săsesc ce va avea loc la Criț, la care va concerta formația germană HighLife. De asemenea, în acest an se sărbătoresc 10 ani de la inaugurarea Casei Kraus, un reper turistic al zonei și totodată un concept care reunește un chalet și un centru de after school pentru copiii din medii defavorizate din împrejurimi.

Un alt aspect important al festivalului este susținerea, pentru al doilea an consecutiv, al Casei Princiare de Liechtenstein. Apropierea dintre Casa Princiară von und zu Liechtenstein și țara noastră datează de la ediția precedentă a festivalului, care a avut loc sub înaltul patronaj al Prințului și Prințesei Alexander von und zu Liechtenstein – fiul Prințului Philipp, prezenți de altfel la concertul și ceremonia de final a festivalului, desfășurate la Criț.

Suntem profund onorați să avem din nou alături de noi Casa Princiară de Liechtenstein”, a declarat dl Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, co-organizatoare a festivalului. „Generozitatea Altețelor Sale Serenissime Prințul Philipp, Prințul și Prințesa Alexander von und zu Liechtenstein ne demonstrează cât de prețioasă este această moștenire unică a sașilor transilvăneni, un miracol al supraviețuirii unei culturi rurale de expresie germană la granița de est a Europei Centrale. Ne onorează, în egală măsură, bunăvoința Familiei Regale a României, sub auspiciile căreia se desfășoară în acest an Săptămâna Haferland, de a ne oferi prețiosul său sprijin, de o mare forță simbolică, în efortul nostru comun de a revitaliza această regiune.”

Această apropiere dintre Casa Princiară de Liechtenstein și România a început, cum se întâmplă în multe povești frumoase, cu o întâlnire întâmplătoare pe care am avut-o cu Prințesa Astrid von und zu Liechtenstein, soția Prințului Alexander”, a declarat dna Veronica Schmidt, co-fondator și vicepreședinte al Fundației M&V Schmidt. „Am avut astfel șansa nesperată de a-i prezenta Prințesei Astrid una dintre regiunile cele mai frumoase și mai autentice ale Transilvaniei și am fost onorată că Alteța Sa Serenissimă a acceptat să se implice în efortul de revitalizare a zonei. Sunt încântată că am putut juca un rol în această minunată poveste, în care își dau mâna generozitatea, noblețea, preocuparea pentru păstrarea moștenirii culturale și grija față de oamenii din Haferland. Aș dori, prin urmare, să le adresez Altețelor Sale Serenissime Prințului și Prințesei Alexander von und zu Liechtenstein, precum și Prințului Philipp, întreaga noastră gratitudine pentru sprijinul pe care ni-l acordă cu atâta generozitate pentru ca Haferlandul să renască.”

În acesta an, un nou partener, Fundația Duke of Edinburgh’s International Award, se alătură festivalului, în premieră. Festivalul a încheiat un parteneriat cu fundația, o organizație care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani. Patronat la nivel global de ASR Ducele de Edinburgh și la nivel național de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române, programul își derulează activitatea în România de peste 10 ani, ajutând tinerii români să crească și să exceleze. Până în prezent, programul The Duke of Edinburgh’s International Award a implicat peste 12.000 de tineri și peste 3.000 de adulți voluntari, parteneri și operatori, care sunt în armonie cu interesele și provocările cu care tinerii de astăzi se confruntă, inclusiv școli, universități, cluburi sportive, organizații de tineret, centre de plasament și instituții de reeducare pentru tineri. La finalul participării lor în program, tinerii participă la o ceremonie publică de recunoaștere și primesc acreditare pentru activitățile de educație nonformală pe care le parcurg.

Deschiderea internațională a festivalului nu se limitează la colaborarea cu diaspora săsească din țările germanofone. O altă noutate pe care o aduce această ediție a evenimentului este prezența în Consiliul Director al Fundației M&V Schmidt a fostului ambasador britanic la București, dl Andrew Noble.

Săptămâna Haferland este un eveniment inițiat și organizat de Fundația M&V Schmidt și de Fundația Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, organizații fondate de muzicianul german de origine română Peter Maffay.

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, CEC Bank, Hochland, Fundația Bosch România, Rompetrol, Geiger, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Automobile Bavaria și MHS Truck & Bus, partener media KISS FM.

Co-organizatorii festivalului, Fundația M&V Schmidt, Fundația Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Biserica Evanghelică C.A. din România, prin Consistoriile districtuale ale Bisericii Evanghelice C.A. Brașov și Sighișoara, sunt sprijiniți de partenerii locali: Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația ADEPT Transilvania, Asociația Nowero, Primăria Rupea, Asociația Descoperă Archita, Primăria Vânători (jud. Mureș), Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz și Primăria Bunești (jud. Brașov).
Ca în fiecare an, festivalul Săptămâna Haferland se bucură și de susținerea unui important partener german, Centrul Cultural al Sașilor Transilvăneni din Bavaria, organizație susținută de Guvernul Bavarez.

Foto: Marius Michailov