FacebookTwitterLinkedIn

Unul din cinci tineri este șomer în China, iar economia țării se luptă să se redreseze după restricțiile “zero Covid” impuse vreme îndelungată. 

Rata șomajului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a atins 20,4% în luna aprilie, conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în creștere față de luna martie, când procentul era 19,6%. 

Potrivit The Telegraph, șomajul în rândul tinerilor este de aproape patru ori mai mare decât rata națională a șomajului, care include toate categoriile de vârstă, și care este de 5,2%. Această situație survine în contextul în care economia Chinei întâmpină dificultăți în generarea suficientelor locuri de muncă pentru tineri, iar autoritățile din Beijing îndeamnă absolvenții universităților să accepte locuri de muncă manuale în încercarea de a reduce șomajul în rândul acestora. 

Presa națională de stat a publicat recent un val de articole în care erau prezentați absolvenți care declarau că au câștigat sume mari de bani din locuri de muncă cu un grad scăzut de calificare. Cu toate acestea, creșterea continuă a șomajului în rândul tinerilor arată că puțini urmează această cale.

Experții se tem că rata va continua să crească. Alte 11,58 milioane de studenți vor absolvi în această vară, intensificând și mai mult competiția pentru locurile de muncă pretabile pentru început de carieră. 

Potrivit The Telegraph, guvernul chinez a ordonat recent întreprinderilor de stat să angajeze și în acest an cel puțin același număr de absolvenți ca anul trecut în încercarea de a aborda problema în creștere a șomajului. 

Beijing a elaborat, de asemenea, un plan de extindere a recrutării prin încurajarea companiilor să facă angajări.