
În urma situației din Ucraina, mii de persoane ajung, pe zi ce trece, la granițele României.
Luni dimineață, rapoartele oficiale arătau că în România au intrat 56.000 de cetățeni ucraineni de la începutul invaziei ruse. Mediul de afaceri românesc, alături de mai multe ONG-uri, au demarat acțiuni de sprijin. Iată cum au sărit în ajutor companiile, dar și unde poți dona pentru a ajuta persoanele ce caută un loc sigur:
Smithfield Foods contribuie cu 2 milioane de dolari la eforturile de ajutorare a populației afectate de criza din Ucraina. Compania alimentară la nivel global va oferi 1 milion de dolari către patru parteneri filantropici care oferă asistență refugiaților și victimelor războiului din Ucraina și va asigura produse alimentare și alte tipuri de donații în bunuri, în valoare de 1 milion de dolari.
Ateliere Fără Frontiere angajează refugiați ucraineni.
World Vision România împreună cu Fundația PepsiCo vor pune în practică un program care va asigura consiliere psihologică și acces la servicii educaționale pentru 3000 de copii și de mame din Ucraina. Fundația PepsiCo a donat 350.000 de dolari pentru a finanța acest proiect care va permite continuarea procesului educațional și depășirea traumelor emoționale.
EXEC-EDU a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni.
Globalworth oferă 12.000 de metri pătrați din portofoliul din România și Polonia, sub motto-ul SPACE FOR UKRAINE. Spațiile vor fi utilizate pentru a găzdui refugiați și a oferi suportul logistic aferent, precum și pentru depunerea și sortarea donațiilor.
Sphera Franchise Group a donat 30.000 euro si 10.000 de meniuri.
EDP Renewables mobilizează resurse și echipe în diferite zone geografice, inclusiv în România, pentru a pune în aplicare un pachet de măsuri și a oferi asistență umanitară. Ajutorul se adresează diferitelor organizații care se află în prima linie de sprijin pentru victime, cum ar fi Crucea Roșie și Doctors of the World, și implică printre altele, donarea de bunuri esențiale și ajutor financiar direct.
eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni.
Burlington English angajează profesori din Ucraina și oferă cursuri gratuite pentru refugiați.
BETANO, brandul prin care Kaizen Gaming este prezent in Romania,continua parteneriatul cu Crucea Rosie Romana si doneaza 100.000 de euro pentru a sustine eforturile de ajutorare a refugiatilor din Ucraina.
Grupul Futureal-Cordia-HelloParks va dona 300 de milioane de forinți (aproximativ 800.000 de euro), pe lângă sumele strânse de angajații companiei, pentru a sprijini proiecte umanitare în trei țări (Ungaria, Polonia, România).
TURIST INFO a creat pagina https://www.turistinfo.ro/cazare_refugiati_ucraina.html în care va lista toate proprietățile din România care oferă cazare, transport și masă refugiaților, iar lista o va distribui către toți care au nevoie de ea. În prezent partenerii TURIST INFO oferă peste 1.200 de locuri de cazare gratuită în 22 de județe din România și alte proprietăți se înscriu permanent în program.
Nutrivita a donat alimente (tartine crocante, biscuiți, cereale de mic dejun) în valoare de aproape 2.000 de euro către Crucea Roșie Română, ca un prim pas de susținere a persoanelor afectate de război și s-a implicat și în alte ințiative de ajutorare la nivel local.
Grupul E.ON donează 1 milion de euro pentru a ajuta organizațiile implicate în ajutorarea refugiaților și a celor afectați de război.
Prin organizația sa caritabilă Google.org, Google donează 5 milioane de dolari (aproximativ 4,46 milioane de euro) pentru ajutorarea persoanelor care părăsesc Ucraina din cauza războiului, precum și pentru a furniza proviziile necesare la fața locului. Sprijinul financiar va fi împărțit între organizații umanitare din Ucraina, Slovacia, Polonia, Ungaria, România și Moldova. În România, grantul Google.org este oferit către Crucea Roșie Română, în valoare de 500.000 de dolari.
Acționarul majoritar al grupului Medicover, familia af Jochnick, sprijină cu 2 milioane de euro, prin intermediul Fundației Medicover, eforturile de ajutorare a celor peste 3.500 de angajați ai Medicover și familiile lor.
Start-up-ul de tehnologie Jobful și InnovX-BCR pun la dispoziția cetățenilor ucrainieni refugiați o platformă în care își pot găsi locuri de muncă în România. Platforma Jobs for Ukraine, dezvoltată cu sprijinul partenerilor de tehnologie Druid AI, Microsoft și EY România, reprezintă o inițiativă de susținere a cetățenilor din Ucraina ce vor rămâne pe teritoriul României pe termen mediu și lung, și sunt în căutarea unui loc de muncă.
Uni Systems oferă locuri de muncă în IT refugiaților din Ucraina și pune la dispoziție și asistență pentru relocare, precum și oportunități de lucru la distanță. Posturile sunt disponibile în Grecia, Bruxelles, Luxemburg, România, Italia și Spania. De asemenea, refugiații și cetățenii ucraineni afectați de război au opțiunea de a lucra la distanță. Posturile vacante de la Uni Systems sunt în domeniile de dezvoltare software, testare, infrastructură și securitate, inginerie cloud și sunt disponibile pentru orice nivel de expertiză și vechime.
Startup-ul românesc Welthee va dona 50% din toate vânzările de tokeni WELT realizate în luna martie, organizațiilor partenere care ajută refugiații ucraineni: World Vision România, Salvați Copiii România și Beard Brothers România. Dorința echipei Welthee este să strângă un milion de dolari pentru cei afectați.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) pune la dispoziția cetățenilor ucraineni, care ajung pe teritoriul României, culoare de transport către familiile lor aflate în alte state de pe teritoriul UE și, în măsura posibilităților, către alte destinații spre care există zboruri charter operate de agenții membre ANAT.
Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria oferă “servicii medicale gratuite pentru vecinii noștri ucraineni obligați să își găsească un refugiu departe de casă”. Serviciile pot fi accesate în toată rețeaua de policlinici, precum și în cele peste 300 de clinici partenere din întreaga țară, în baza cărții de identitate sau a pașaportului ucrainean.
Compania de leasing operațional și închirieri auto Autonom pune la dispoziție soluții de mobilitate ONG-urilor și a fundațiilor (și nu numai) care au nevoie de mobilitate pentru a ajuta cetățenii ucraineni (transfer de la graniță sau transport alimente și alte resurse necesare). Contact: https://help.autonom.ro sau pe adresa de e-mail help@autonom.ro.
Touroperatorul IRI Travel, cu sediul în București, își pune gratuit flota de autocare la dispoziția autorităților și a tuturor organizațiilor nonguvernamentale implicate în ajutorarea refugiaților din Ucraina. “Ne dorim să ajutăm pe cât putem de mult cetățenii ucraineni ce trec prin aceste momente grele”, transmite echipa IRI Travel. Cei care doresc să contacteze compania, o pot face la numărul de telefon 0763.229.159.
Operatorul privat de sănătate MedLife trimite o clinică mobilă la punctul de frontieră Sighetu Marmației, pentru a sprijini și a acorda prim ajutor refugiaților. Unitatea este operatională începând de luni. Compania a mobilizat voluntari care vor acorda asistență medicală și prim ajutor refugiaților din Ucraina și vor pune la dispoziție în cazul în care este recomandat – medicamente și truse sanitare. De asemenea, la centrele de recoltare MedLife din Sighetu Marmației, Suceava și Galați, personalul medical va putea efectua gratuit testare rapidă pentru depistare infecției cu Covid-19, pentru refugiații care se află în tranzit și au nevoie de testare pentru a-și putea continua deplasarea.
Update: Alte 25 de tone de materiale sanitare și echipamente medicale puse la dispoziție de MedLife au plecat în această dimineață către Ucraina

După mobilizarea în regim de urgență a unităților MedLife la nivel de grup, în care au fost colectate 30 de tone de materiale și echipamente medicale, astăzi au fost adăugate alte 25 de tone, urmând să fie transportate către spitalele afectate din Ucraina.
Ajutorul umanitar din cea de-a doua tranșă cuprinde paturi pentru spitalele de copii, paturi pentru spitalele de adulți, paturi de campanie, materiale sanitare și medicamente, acestea urmând să fie transportate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Ulterior, transportul va fi preluat și livrat de către autoritățile locale din Ucraina.
În puncte de trecere a frontierei cu Ucraina Profi împarte pachete individuale cu alimente și obiecte de igienă personală, în parteneriat cu Crucea Roșie și cu voluntari ai bloggerului culinar Gina Bradea. “Pe lângă pachete, Profi va distribui liste de contacte oficiale esentiale pentru refugiați, va instala sisteme de încărcare a bateriilor dispozitivelor digitale precum și rețele wi-fi în punctele organizate de Crucea Roșie la Siret, Sighet și Halmeu, pentru a-i ajuta pe refugiați să țină legătura cu cei dragi”, anunță compania.
Pentru a veni în sprijinul clienților afectați de situația din Ucraina, Telekom România Mobile anunță că apelurile și SMS-urile internaționale către Ucraina sunt gratuite. Iar, dacă aceștia se află în roaming pe teritoriul Ucrainei, traficul de internet, apelurile și SMS-urile sunt gratuite. Gratuitatea se aplică până pe 6 martie 2022, ora 23:59.
Grupul Allianz a anunțat că va pune la dispoziție 10 milioane de euro pentru a sprijini eforturile umanitare în contextul războiului din Ucraina. În plus, Allianz va suplimenta donațiile efectuate de angajații săi, printr-o contribuție de până la 2,5 milioane de euro. Primul milion de euro va fi donat imediat Crucii Roșii Germane pentru a oferi asistență umanitară celor strămutați din cauza conflictului și celor rămași în Ucraina.
DIGI oferă clienților săi servicii de comunicații gratuite către Ucraina. Gratuitatea serviciilor internaționale se aplică retroactiv, începând cu data de 24 februarie până pe 15 martie 2022. De asemenea, până la 31 martie, DIGI oferă gratuit și serviciul de roaming de date pentru toți clienții operatorului Lifecell din Ucraina, care se află pe teritoriul României și se conectează la rețeaua Digi Mobil.
Orange oferă comunicare gratuită spre și în Ucraina, cât și celor care vin în Romania din această țară.
Bucharest Real Estate Club (BREC) centralizează unități de cazare gratuite în zonele de tranzit din România, ajută cu transportul și închiriază mai multe camere necesare pentru a sprijini persoanele care fug de război. Contact: bucharest@brec.ro
Compania de securitate cibernetică Bitdefender și-a extins colaborarea cu Direcția Națională de Securitate Cibernetică din România (DNSC) pentru a oferi gratis expertiză în domeniul securității cibernetice, informații despre amenințări informatice, dar și tehnologie de ultimă generație pentru a sprijini populația Ucrainei și aliații săi.
Vodafone anunță: “Dacă ești abonat Vodafone, în perioada 25.02-05.03.2022 ai apeluri și SMS-uri internaționale gratuite către Ucraina, ca să ții legătura cu cei dragi. De asemenea, clienții noștri aflați în roaming pe teritoriul Ucrainei beneficiază de internet și apeluri gratuite către orice destinație, până pe 5 martie inclusiv.”
Enayati Medical City, alături de partenerii săi, oferă servicii medicale, 20 de locuri de cazare și asigură alimente. Detalii la telefon: +40 (721) 983 638 “Enayati Medical City se alătură demersurilor autorităților, al tuturor organizațiilor și al oamenilor care, din solidaritate, oferă ajutor ucrainenilor care au fost nevoiți să-și părăsească țara”.
Laurus Medical oferă servicii medicale pentru refugiații din Ucraina. Este vorba de servicii medicale non-urgență, care vor fi efectuate gratuit. Serviciile oferite sunt disponibile în toate centrele Laurus Medical din ţară, în baza unui act de identitate care să ateste statutul de refugiat. Oraşele în care clinicile Laurus Medical îi aşteaptă pe refugiaţii ucrainieni sunt: Bucureşti, Bacău, Buzău, Cluj Napoca, Deva, Focşani, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, şi Suceava.
Clinica de Ginecologie si Obstetrica Nativia a anunțat că va oferi asistență medicală femeilor. “Vom asista gratuit orice femeie sau gravidă refugiată, iar la Spitalul Filantropia există posibilitatea nașterii și îngrijirii proaspetei mămici și a nou-născutului, alături de medicii din echipa noastră. De asemenea, suntem alături de @asociatia.samas și strângem donații la sediul nostru, care prin intermediul asociației vor ajunge la cei în nevoie”, anunță compania.
TBI Bank va dona 250.000 de euro pentru a susține refugiații din Ucraina în această situație fără precedent în istoria recentă.
Familia Dumitru și Carmen Solomonescu, proprietarii fabricii de lactate Lacto Solomonescu au anunțat pe rețelele de socializare că oferă cazare gratuită. „Pun la dispozitie, gratuit, pentru refugiatii din Ucraina, 1 apartament duplex cu: 5 dormitoare, 1 living, 2 bai, 1 bucatarie, terasa, situat în Săveni. Pretabil pentru 2-3 familii, complet utilat. Relații la telefon: 0040727578768”, a postat Carmen Solomonescu pe contul său de Facebook.
Innobyte vrea să demareze un program de susținere a specialiștilor din programare din Ucraina, cărora să le ofere joburi în cadrul companiei, cu posibilitatea de relocare în România.
Termene.ro, platforma care oferă informaţii actualizate în timp real despre firmele din România, lansează alături de Asociația Zi de BINE campania “Scutpentru Ucraina”, prin care își propune să contacteze telefonic 10.000 companii și, împreună, să strângă 1 milion de euro, două TIR-uri cu produse de maximă necesitate și 50.000 de locuri de cazare pentru ucrainenii nevoiți să-și abandoneze casele din cauza războiului.
În cadrul campaniei „clujeni pentru refugiații din Sighet” derulată de către asociația SOS Bambini România, reprezentanții companiei Moldovan Carmangerie au donat 200 kg de produse preparate (salam de vară, cârnați Csabai) , 400 de caserole din gastronomia proprie cu produse proaspete, precum salată de vinete, de conopidă, humus și chiftele.
De asemenea, cea mai puternică organizație patronală din HoReCa, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA, s-a alăturat eforturilor de sprijinire a refugiaților din Ucraina. Sub deviza „împreună suntem mai puternici”, membrii HORA au anunțat pe paginilor lor de Facebook ce pot oferi.
„Punem la dispoziție resursele noastre pentru a oferi mese calde și cazare pentru cei care au nevoie. Dacă mai sunt restaurante care vor să se alăture demersului sau organizații care au nevoie de sprijin ne pot contacta oricând la nr. de telefon 0748.151656 sau la email: hq@horaromania.org”, a postat pe pagina de Facebook, Laurențiu Mâță, directorul de comunicare și Evenimente al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – România.
Revolut România se alătură eforturilor de sprijinire a apelului umanitar pentru Ucraina “Umanitatea nu are granițe”, inițiat de Crucea Roșie, și deschide donații directe din aplicație, către filiala din România a acestei organizații umanitare, începând cu suma de 1 EUR. Sumele donate se vor transfera în integralitate către Crucea Roșie Română și nu se percep taxe sau comisioane.
Primăria din Cluj Napoca înființează Grupul de sprijin pentru Ucraina
La nivelul municipiului Cluj-Napoca a fost constituit Grupul de sprijin pentru Ucraina, format din reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile clujene. Lista de inițiative care s-au alăturat până acum poate fi consultată pe website-ul Primăriei și cuprinde 31 de companii și organizații, precum: Asociația Un Singur Cluj, organizatorii festivalului TIFF și Jazz in the park, Asociația Hotelierilor Clujeni, Grand Hotel Napoca, Rotary Club, Asociația Little People, Agrotransilvania Cluster, Asociația O masă caldă, Campeador Inn și alții.
Cetățenii Clujului, care doresc să sprijine în orice fel refugiații din Ucraina o pot face fie prin intermediul structurilor organizate ale societății civile enumerate mai sus – inclusiv susținere financiară din partea mediului de afaceri. Această listă este deschisă, cei care au o inițiativă care ar putea aduce plusvaloare grupului de lucru, pot contacta direct Primăria Cluj-Napoca, la numerele de telefon 0264/984 sau 0264/955.
BCR sprijină refugiații din Ucraina: suport financiar pentru acțiunile umanitare, logistică și spații disponibile pentru autorități și servicii financiare dedicate cu zero costuri, inclusiv schimb valutar cash.
Pentru simplificarea comunicării și a relației bancare cu cetățenii din Ucraina, BCR a mobilizat cu prioritate următoarele resurse:
- 0373514244 – număr de telefon special, dedicat cetățenilor din Ucraina, pentru asistență 24/7 în servicii financiar-bancare;
- suport.linia1@bcr.ro – adresă de mail suport pentru cetățenii din Ucraina;
- Schimb valutar cash UAH-RON (hrivne-lei), la cursul BNR, în limita a 2.000 de lei de persoană/pașaport ucrainean. Oferta e valabilă doar pentru persoanele cu pașapoarte ucrainene, ca ajutor umanitar;
- 0 lei costuri BCR la tranzacțiile efectuate la POS și ATM cu cardurile emise în Ucraina;
- 0 lei comision de deschidere și administrare cont curent;
- 0 comisioane pentru plați inter și intra bancare;
- 11 sucursale BCR pregătite pentru a acoperi nevoia de cash suplimentar, 24/7. Acestea se află la zonele de graniță, iar echipele suplimentare acționează constant pentru a asigura alimentarea bancomatelor, astfel încât zona de ATM-uri să fie complet funcțională;
- Secțiune specială de donații online în George pentru sprijinul copiilor și tinerilor din Ucraina.
În ceea ce privește participarea în zona de acțiune umanitară, implicarea BCR constă în:
- Donații financiare directe către Salvați Copiii, Crucea Roșie Română și Asociația Tinerilor Ucraineni din România – ONG-uri care se implică susținut în criza refugiaților din Ucraina;
- Încurajarea activă a celor aproximativ 5.400 de angajați ai Grupului BCR de a face donații către ONG-uri prin dublarea sumei donate online, în George;
Brico Dépôt susține financiar mai multe asociații non-guvernamentale de la nivel local, în eforturile lor de a sprijini refugiații ucrainieni și de a acorda asistență umanitară acestor persoane vulnerabile. Împreună cu Kingfisher, grupul din care face parte, Brico Dépôt susține financiar Crucea Roșie; Fundația FARA, care acordă ajutor în centrele de tranzit din Suceava și Vama Siret, unde potrivit estimărilor vor intra în țară un număr de 5000 de copii și bebeluși, respectiv 200 de adulți; Fundația Umanitară Nord 2001 „Sânge pentru România”, care strânge donații materiale pentru Comandamentul de Urgență și le va direcționa către Cernăuți și refugiații aflați în așteptare la vama din Ucraina.
SIF Hoteluri S.A. pune la dispoziția autorităților ce gestionează fluxurile de migranți camere, în facilitățile de cazare din Oradea, Cluj Napoca, Baia Mare și Timișoara. Lista completă a locurilor disponibile a fost deja remisă structurilor abilitate și organizațiilor non-profit implicate în acest proces, iar unitățile de cazare sunt pregătite în orice moment să primească ocupanți.
Wizz Air anunță că îi va sprijini pe refugiații ucraineni, oferindu-le 100.000 de bilete gratuite pentru toate zborurile către Europa continentală care decolează din țările învecinate Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România). Wizz Air își asumă astfel angajamentul să îi ajute pe refugiați pentru a ajunge la destinații, oricare ar fi acestea. Wizz Air a adăugat deja aeronave mai mari și zboruri suplimentare dinspre țările aflate la graniță către Europa, pentru a sprijini circulația refugiaților, în funcție de nevoi. Refugiații ucraineni care doresc să rezerve un zbor o pot face accesând https://wizzair.com/#/rescue.
eMAG a donat către populația din Ucraina alimente, materiale sanitare și de primă necesitate în valoare de 550.000 de lei, care au plecat astăzi la Cernăuți cu primul convoi umanitar organizat de Crucea Roșie Română.
Oricine dorește poate dona atât din aplicația eMAG, în secțiunea dedicată campaniei umanitare https://www.emag.ro/lps/oamenii-ajuta-oameni, cât și din coșul de cumpărături, la achiziția de produse de pe eMAG.
Procesatorul de plăți PayU se alătură și el campaniei umanitare, iar pentru donațiile efectuate online în aplicația eMAG nu percepe comision.
Comercianții centrului comercial și logistic Dragonul Roșu, alături de administrația zonei comerciale, susțin eforturile Crucii Roșii Ilfov pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina .
La parterul clădirii Megashop din centrul comercial și logistic Dragonul Roșu a fost deschis un punct de colectare donatți pentru cetățenii ucraineni care fug din calea războiului. Ajutoarele care vor fi direcționate prin Crucea Roșie Ilfov includ: masă caldă, haine, încălțăminte, paturi și lenjerii, cuptoare cu microunde, fierbătoare, produse de igienă și sanitare, apă, alimente neperisabile, inclusiv hrană pentru bebeluși și pentru animalele de companie.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, Kaufland organizează, alături de Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente, o colectă prin care cei interesați să ajute, clienți și angajați, pot dona în magazinele participante produse neperisabile și de igienă destinate adulților și copiilor vulnerabili. Colecta începe de astăzi și se va desfășura în cele 50 de magazine Kaufland din localitățile de la graniță și orașele mari ale țării. Campania de colectare a alimentelor și produselor de igienă destinate persoanelor refugiate din Ucraina se desfășoară de astăzi, 03 martie, în magazinele Kaufland din localitățile Satu Mare, Baia Mare, Carei, Sighetu Marmației, Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Tulcea, Brăila, Galați, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara și București. În spațiile de colectare special marcate din hipermarketuri se pot depune alimente neperisabile și produse de igienă personală, din următoarele categorii: conserve, paste, alimente de bază, apă, sucuri, dulciuri, snacks-uri, biscuiți, dar și scutece, tampoane, șervețele umede și uscate, hârtie igienică, dezinfectant, săpun etc.
Pentru a ajuta populația civilă din Ucraina, care suferă în urma atacului ordonat de guvernul rus, BASF a oferit un ajutor de urgență în valoare de 1 milion de euro. Suma va merge imediat către Crucea Roșie Germană (GRC), care își sprijină organizația soră, Crucea Roșie Ucraineană (URC), în eforturile extinse de ajutorare. Mulți angajați BASF din întreaga lume și-au semnalat dorința de a dona în nume propriu. BASF le va oferi această posibilitate, iar pe lângă ajutorul umanitar de urgență oferit, va dubla suma strânsă prin donațiile angajaților.
Începând cu 3 martie 2022, Lidl România în parteneriat cu Federația Băncilor pentru Alimente din România organizează o campanie de colectare de alimente neperisabile și produse de igienă, în sprijinul persoanelor refugiate. Toate produsele colectate în cadrul campaniei vor fi distribuite de către Băncile Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați organizațiilor ce au ca beneficiari persoanele refugiate.
Asociații, ONG-uri și unde poți dona:
Pe grupul de Facebook “Uniți pentru Ucraina” poți afla despre persoanele care au nevoie de ajutor. La momentul redactării acestui material, grupul are 208.200 de membri.
Inițiativa Refugees.ro, Contact Alexandru Panait, este o platformă online pentru românii și companiile românești care doresc să ajute refugiații ucraineni cu cazare, hrană, transport, servicii medicale sau alte servicii.
Fundația Altex lansează campania #ȊmpreunăPentruUcraina, prin intermediul căreia vine ȋn sprijinul celor fugiți din calea războiului. Primul pas este donarea de echipamente de ȋncălzire și alte produse necesare către Consiliile Județene Maramureș și Tulcea, și Comandamentului ISU Suceava, pentru corturile militare din localități de la granița românească, dar și de cealaltă parte a frontierei, ȋn Ucraina. Ȋn același timp, Fundația demarează o campanie de strângere de fonduri, #ȊmpreunăPentruUcraina, care vor fi direcționate, de asemenea, către ajutorarea refugiaților.
Cei de la Asociația Code4Romania au creat un nou Task Force, după cel din pandemie, și pun la punct un ecosistem cu patru direcții: o soluție de identificare de spații de cazare, de gestionare a resurselor folosite în acest moment de către Departamentul pentru Situații de Urgență, informare despre rolurile actorilor instituționali în această situație de urgență, și o platformă de informare și sprijin pentru persoanele care vor solicita ajutor României. În plus, Code4Romania a activat 2.300 de voluntari, la dispoziția societății civile din Ucraina și Republica Moldova. Contact
La Crucea Roșie au fost deschise donațiile prin intermediul pagini de internet a organizației. Poți dona direct în conturile campaniei deschise la BRD Agenția Piața Romană și la sediile Crucii Roșii din fiecare oraș din România.
Carrefour România și Fundația Carrefour susțin eforturile Crucii Roșii Române și ale Fundației FARA de a oferi sprijin refugiaților ucraineni în patru puncte de frontieră din județele Satu Mare, Maramureș, Suceava și Tulcea. Donațiile vor fi folosite de cele două ONG-uri pentru a le furniza civililor care intră în țară peste 270 tone de alimente și produse de igienă. Totodată, cu sprijinul Carrefour România, Fundația FARA va amenaja două centre de primire a refugiaților, cu o capacitate totală de 24 de locuri, în orașul Suceava, respectiv în Cacica, județul Suceava, unde se află, în prezent, cel mai aglomerat dintre punctele de intrare în țară.
Asociația Accept primește donații pentru refugiații din Ucraina, conform unui anunț de pe pagina sa oficială de Facebook. Donațiile se strâng la Casa Accept (str.Lirei 10, Sector 2, București; L -V: 9 – 17).
Fundația Crucea Alb Galbenă asigură asistență medicală gratuită (non-urgență) în centrele de rezidență. Asociația își desfășoară activitatea pe teritoriul București și Ilfov, iar echipele se deplasează în centrele de rezidență. Contact: 021.315.12.56
Fundația M&V Schmidt oferă ajutor refugiaților care sosesc din Ucraina. Fundația a anunțat că va sprijini cu masă și cazare un număr maxim de 48 de persoane la Casa Kraus și Casa Schmidt, din satul Criț, județul Brașov. Persoană de contact: Sandor Alexandru – 0743.255.553.
Articol în curs de actualizare…