FacebookTwitterLinkedIn
  1. Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

”Tranziție”.  Exact ca pe o perioadă de tranziție vedem anul 2021, ca pe o punte între trecut și viitor. Suntem optimiști cu privire la ce va aduce noul an, recunoscători pentru învățămintele și lecțiile primite anul acesta și avem încredere că vom reuși în curând să lăsăm în urmă această perioadă dificilă și provocatoare și că ne vom îndrepta, cu pași siguri, spre o stare de echilibru.

  1. Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Pandemia, cu toate valurile sale, impactul asupra mediului de afaceri și social, restricțiile aferente, criza guvernamentală, economică, de materii prime, întreruperile din lanțurile de aprovizionare, inflația și inclusiv criza forței de muncă care i-a afectat în principal pe clienții noștri, toate au generat motive de îngrijorare. Impactul restricțiilor din ultimele luni este unul major pentru tot ceea ce înseamnă industria de retail. Fluctuațiile din lanțurile de aprovizionare creează în continuare probleme, costurile ridicate ale materiilor prime fiind una dintre ele. Din punct de vedere al rezultatelor înregistrate anul acesta, mă bucur să spun că atât din perspectiva veniturilor, cât și al activității de leasing, suntem în linie cu estimările și planurile creionate la începutul anului. Numărul total de metri pătrați închiriați pentru care am semnat contracte noi pe termen lung (chiriași noi sau extinderi ale chiriașilor existenți) este și anul acesta semnificativ, iar activitatea de leasing per ansamblu a produs rezultate similare cu cele de anul trecut, în condițiile în care în 2020 am semnat, la nivel de P3 Bucharest A1, peste 55.000 m² de contracte noi pe termen lung.

  1. Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Optimismul a venit din semnele puternice de revenire a economiei, din accelerarea aprobării și executării proiectelor de infrastructură, atât la nivel de București, cât și în țară, și bineînțeles din semnele pozitive și rezultatele îmbucurătoare, din ultima perioadă, ale campaniei de vaccinare care creează premisele reducerii restricțiilor. Iar satisfacția, cel puțin din punct de vedere al business-ului, a venit din rezultatele bune pe care le-am înregistrat în 2021 la nivel de grup și în România, unde am continuat activitatea de închiriere, am crescut împreună cu clienții noștri, am reușit să atragem noi chiriași, să diversificăm și mai mult industriile reprezentate la nivelul protofoliului local și să încheiem anul cu o rată de retenție în cadrul parcului de 100%.

  1. Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Și în 2021 mediul de afaceri privat a demonstrat reziliență, agilitatate, adaptabilitate și dinamism. Independent de sectorul industrial reprezentat, companiile s-au adaptat și readaptat de fiecare dată când a fost nevoie, au indentificat noi oportunități, le-au valorificat și au contribuit, fiecare în parte, la menținerea unui grad ridicat de efervescență al pieței. Și nu mă refer aici doar la companii multinaționale, ci și la companii românești. O treime din chiriașii P3 Bucharest A1, de exemplu, sunt companii 100% românești care ocupă împreună peste 130.000 de metri pătrați de spații de depozitare și birouri, și pe care le-am văzut crescând an de an. Și în 2020, dar și anul acesta parte dintre clienții noștri și-au extins activitatea, inclusiv numărul de metri pătrați ocupați în cadrul parcului nostru.  

  1. Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Cred că una dintre deciziile apreciate în egală măsură de mediul privat de afaceri și de populația generală a fost demararea a cât mai mult proiecte de infrastructură. Centrura de Sud a Bucureștiului, nodul de mare viteză de la Sebeș, între A1 și A10, A10 Sebeș-Turda, autostrada Transilvania între Cluj și Oradea, modernizarea unora dintre drumurile naționale intens tranzitate, autorizarea și începerea construcțiilor pentru patru noi segmente de drum expres sunt doar câte exemple care îmi vin în minte acum și care vor avea un impact pozitiv pentru economia și dezvoltarea viitoare a României.

  1. Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Inflația, creșterea costurilor pentru utilități și criza de materii prime vor fi, cel mai probabil, trei dintre cele mai pregnante provocări ale anului viitor.