FacebookTwitterLinkedIn

Piaţa închirierilor de birouri își revine, dar încă n-a ajuns la nivelul din perioada pre-pandemică, arată datele Colliers. Cererea totală pentru spații de birouri moderne a crescut cu 23% în 2021, până la 263.000 mp, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Din volumul total, 104.000 mp au reprezentat cerere nouă, în creștere cu 47% față de perioada similară din 2020. Semnele de revenire a pieţei de birouri se văd și în activitatea Colliers, care a reprezentat chiriașii în contracte de închiriere de peste 43.000 mp.

Trimestrul patru a fost cel mai dinamic din anul care a trecut, dar consultanții Colliers avertizează că va mai fi nevoie de câțiva ani până se va atinge un nivel comparativ cu perioada pre-pandemică.

„Dacă ne raportăm la anii precedenți, 2021 rămâne un an relativ slab, dar a doua jumătate a anului a oferit semnale încurajatoare atât din zona companiilor, cât și a contractelor semnate. Astfel, cererea nouă din trimestrul patru a fost în linie cu media trimestrială înregistrată din 2015 până în prezent. Valoarea totală a tranzacţiilor finalizate de închiriere de birouri mediate de Colliers în 2021 depășește 43.000 mp, în creștere evidentă față de 2020. De subliniat că în metodologia de calcul nu au fost incluse suprafețe returnate către proprietari sau alte tranzacții în curs de finalizare”, precizează George Didoiu, Director Tenant Services Office 360 la Colliers (foto).

Companiile de IT&C și cele din zona de servicii – dominante în București

„Au reapărut cereri din partea companiilor internaționale mari care au anunțat că vor să-și deschidă birouri aici, în timp ce multe din firmele existente încep să-și reia extinderea, iar această cerere nouă ar trebui să compenseze eventuala reducere survenită din adoptarea unui model de lucru hibrid. Sigur, au fost și companii care și-au redus suprafața sau au încercat să-și subînchirieze spațiul, oferind pachete foarte atractive celor interesați”, completează George Didoiu.

Stocul de spații moderne de birouri din București a ajuns la 3,2 milioane mp, după ce în 2021 au fost livrați 250.000 mp. Consultanții Colliers consideră că oferta redusă de birouri moderne din București pe cap de locuitor, de doar aproximativ 1.300 mp de spații de birouri la mia de locuitori, este un factor izolator pe termen lung și se așteaptă mai degrabă ca stocul modern de birouri să înceapă din nou să crească în câțiva ani.

Prin comparație, Varșovia are aproximativ 2.000 mp de birouri la mia de locuitori, iar Amsterdam – 1.800 de mp de birouri. Datele citate de Colliers rezultă în urma cifrelor obținute de Bucharest Research Forum.