FacebookTwitterLinkedIn

Încă din copilărie am fost obișnuiți să ne raportăm, în evoluția noastră, la un barometru „succes – eșec”. Deși fiecare dintre noi definește cei doi termeni conform propriilor valori, este important să știm cum să gestionăm situațiile când cunoaștem succesul, respectiv eșecul, astfel încât să nu existe fluctuații majore la capitolul „încredere în sine”. 

Succesul este relativ, pentru că îl definim în funcție de obiectivele fiecăruia și de potențialul pe care îl avem. Pentru mine, succesul înseamnă să ofer sprijin, să îmi ating acele obiective pe care mi le propun, uneori prea îndrăznețe pentru anumite momente, ca în 2020. Succesul și-l definește fiecare”, este de părere Simona Mitrea, doctorandă în Științele Educației și fondatoare a Romanian Gifted School. Simona Mitrea a făcut prima cercetare din România despre copiii cu abilități înalte, iar scopul școlii este de a informa un număr cât mai mare de părinți despre semnele timpurii ale copiilor cu abilități înalte și de a identifica astfel de copii, pentru ca ei să aibă parte de educație adecvată într-un mediu în care să se simtă înțeleși, apreciați și să câștige încredere în ei înșiși. 

Incertitudinile din ultima perioadă ne-au învățat lecții importante, una dintre acestea fiind că oricât de mult ne-am dori să controlăm ceva, nu deținem această putere. Rețeta succesului, în aceste vremuri marcate de imprevizibilitate, ar trebui să conțină două elemente esențiale: flexibilitate și adaptabilitate. ”Flexibilitatea este esențială. Viața ne demonstrează că și regulile clare au nevoie să fie implementate. Consider că ar trebui să ne definească adaptabilitatea și flexibilitatea. Și limitele, dar cu blândețe. Aici e un concept destul de larg, care dacă nu este explicat foarte bine, fie cădem în zona limitelor fără fermitate, ori a fermității  fără limite”, a punctat aceasta în cadrul emisiunii online Forbes Power Breakfast.

Într-un clasament al principalelor caracteristici ale unui om de succes, primul loc, în opinia Simonei Mitrea, ar aparține zonei de valori, care să fie congruente pentru comunitatea din care face parte. Apoi, este important să aibă scopuri congruente, ”pentru că dacă fiecare are o cu totul altă agendă, nu ne putem pune pe aceeași pagină” și nu în ultimul rând, să fim în armonie cu ceilalți, să lucrăm în echipă, să acceptăm că trebuie să punem lucrurile în comun și ”să ne șlefuim personalitatea”. 

În evoluția noastră, este necesar să ținem cont de câteva obiceiuri pe care ne putem baza necondiționat în calea spre succes, fie că vorbim de zona personală – socială, fie de cea profesională: găsirea unei motivații, a unui scop definit către care să ne îndreptăm și cunoașterea resurselor interioare. ”Noi venim din școală împovărați de ce nu putem să facem și ne confruntăm cu această limitare. Având capacitatea de a ne uita spre ceea ce putem să facem, ne găsim motivație. De multe ori, când ne uităm în jur, observăm cum oamenii își pun singuri limite. Când începi să demitizezi toate obstacolele, capeți altă perspectivă. Eu cred că învățăm foarte multe de la copii, care sunt de multe ori mult mai încrezători decât noi”, adaugă Simona Mitrea. 

Totuși, în sistemul nostru educațional, încă întâlnim ”cultura eșecului”, care duce de multe ori la descreștere stimei de sine în rândul elevilor, care nu se mai consideră suficient de buni pentru a merge mai departe, după ce s-au confruntat cu o nereușită. Simona Mitrea subliniază că această concepție ar trebui să se estompeze, pentru a susține dezvoltarea copiilor, iar principalii responsabili de schimbare sunt profesorii. ”Când am intrat în zona educațională, mă gândeam că partea aceasta de rușine nu ar trebui să mai existe sau ar putea să fie mult mai estompată. Din păcate, văd copii care în primul an de școală intră cu stima de sine foarte bună, iar pe parcurs ajung să se frustreze foarte tare, iar mai târziu constatăm că nu se mai consideră suficient de buni. În urmă cu 30 – 40 de ani, psihologia nu era atât de dezvoltată, acum deschiderea este foarte mare în a înțelege și o altă perspectivă. Cu toate resursele, încă întâlnim această blamare și concepția că, odată ce ai avut un eșec, nu poți merge mai departe. Aici mai trebuie să lucrăm, dar schimbarea nu trebuie să vină de la copii, ci de la noi”. 

Pandemia și perioada războiului au adus în toate sectoarele economice noi trenduri, care se observă și în obiceiurile care ne ajută să avem succes în activitățile noastre profesionale și nu numai. Dintre acestea, se remarcă de departe digitalizarea, fie că ne referim la cursurile online sau la interviuri ori ședințe virtuale. Creativitatea continuă să ocupe un loc important, pentru că  ”niciun robot nu va putea fi creativ, el doar produce”. În zona de digitalizare lucrurile s-au schimbat foarte mult odată cu pandemia, chiar dacă aveam acces la astfel de servicii și înainte. După cum remarcă fondatoarea Romanian Gifted School, pandemia ne-a forțat să apelăm la alte forme de comunicare pe lângă cele tradiționale, inclusiv când vine vorba de educație, privite înainte cu scepticism. ”Știam de zona de e-learning, vedeam că afară se folosește, dar eram sceptici. Cumva ne-a împins să acceptăm că există și alte forme de comunicare care și-au demonstrat eficiența”, conchide Simona Mitrea.