FacebookTwitterLinkedIn

Simona-Mirela Miculescu, ambasadoarea României la UNESCO, a fost aleasă în unanimitate, de către reprezentanții celor 194 de state membre, în funcția de președinte a celei de-a 42-a Conferințe Generale a Organizației a Națiunilor Unite. Simona Miculescu va deține această funcție timp doi ani.

În discursul de învestitură, Simona-Mirela Miculescu a făcut apel la unitate, dialog și solidaritate internațională pentru soluții care să răspundă provocărilor majore și contextului geopolitic dificil, marcat de înmulțirea conflictelor, schimbările climatice și riscurile asociate tranziției digitale.

Este pentru prima dată când România prezidează un organism de conducere al UNESCO în cei 67 de ani de când a aderat la organizație.

Simona – Mirela Miculescu: „Această alegere reprezintă o modalitate încurajatoare de a promova egalitatea de şanse şi emanciparea femeilor – una dintre priorităţile globale ale UNESCO -, precum şi o recunoaştere a valorii leadership-ului feminin, a cărui esenţă constă în principiul conform căruia, pentru a conduce, trebuie mai întâi să asculţi cu un suflet înţelegător şi apoi să acţionezi cu determinare”, 

Conferința Generală este instituția cea mai reprezentativă a UNESCO, reunind cele 194 de state membre. Cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO se va derula în perioada 7-22 noiembrie. În cadrul dezbaterilor, delegația României va prezenta prioritățile naționale în domeniul politicilor culturale, educaționale și al cercetării științifice, în consens cu obiectivele și strategiile UNESCO, precum și cu angajamentul României față de multilateralism și de valorile Organizației Națiunilor Unite.