FacebookTwitterLinkedIn

Senatul Statelor Unite a aprobat un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Legea respectivă, care trecuse în 10 mai de Camera Reprezentanţilor din Congres, i-a fost trimisă preşedintelui Joe Biden pentru promulgare.

Au votat în favoarea celui mai mare pachet de asistenţă militară, economică şi umanitară pentru ucraineni 86 de senatori americani iar 11 s-au pronunţat împotrivă.

După ce va fi promulgat de preşedinte, textul va ridica totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina la peste 50 de miliarde de dolari, notează RRA.

Sunt incluse 6 miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate – instruire, echipament, armament şi sprijin, 8,7 miliarde de dolari pentru refacerea stocurilor de echipament american trimis Ucrainei, 3,9 miliarde de dolari pentru operaţiuni ale comandamentului forţelor SUA din Europa, 5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară internaţională şi aproape 9 miliarde de dolari pentru un fond de ajutor economic destinat Ucrainei. 

În același sens, preşedintele Joe Biden este autorizat să aprobe discreţionar 11 miliarde de dolari pentru transferuri de produse şi servicii din stocurile SUA în situaţii de urgenţă, fără alte aprobări din partea Congresului.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a mulţumit Senatului SUA şi a declarat: „Ne îndreptăm spre victorie cu încredere”.