FacebookTwitterLinkedIn

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat că liderii financiari la nivel mondial ar putea să se confrunte cu mai multe crize provocate de presiunile inflaţioniste.

Kristalina Georgieva a declarat că este din ce în ce mai greu pentru băncile centrale să reducă inflaţia fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor crescânde asupra preţurilor energiei şi alimentelor provocate de războiul Rusiei din Ucraina, politicilor Chinei de zero Covid, care au redus producţia din cauza restricţiilor, şi a nevoii de reordonare a lanţurilor de aprovizionare, pentru a le face mai rezistente, notează News.ro, conform Reuters.

Kristalina Georgieva: „Cred că trebuie să începem să ne simţim mai confortabil cu asta, că s-ar putea să nu fie ultimul şoc.”

Ea a menţionat că a încetat să mai privească inflaţia ca pe un şoc „tranzitoriu” atunci când s-a declanşat epidemia de Omicron, la sfarsitul anului trecut. Cererea puternică din partea Statelor Unite, întreruperile lanţului de aprovizionare şi efectele războiului din Ucraina, toate indică o inflaţie de durată.