FacebookTwitterLinkedIn

Senatul a adoptat miercuri un proiect de modificare a Codului Penal, care prevede un prag valoric de 250.000 lei de la care se consideră abuz în serviciu și se pedepsește cu închisoare fapta unui funcționar public care încalcă legea cu bună știință.

Proiectul a fost inițiat de coaliția PSD-PNL-UDMR, care a motivat că era necesară punerea în acord a legislației penale cu unele decizii ale Curții Constituționale.

Senatorii USR au votat împotriva documentului, precizând că acesta are prevederi similare cunoscutei Ordonanțe 13, care a generat în 2017 cele mai ample proteste de stradă înregistrate după Revoluție. La propunerea PSD, condus atunci de Liviu Dragnea, Ordonanța 13 instituia, de asemenea, un prag minim de 50.000 euro pentru ca un prejudiciu adus bugetului public să fie considerat infracțiune, notează RRA.

Proiectul care instituie un prag valoric pentru aceste fapte va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Miercuri seara, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, liderii PNL şi PSD, au anunţat, în postări pe Facebook, că vor susţine propunerea venită din partea Ministerului Justiţiei cu un prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu.

Anunţul celor doi lideri vine însă după ce senatorii coaliţiei, din partidele pe care le conduc, votaseră un prag mai mare, de 250.000 de lei, convenit chiar de ei, liderii partidelor de la guvernare.

Circa 200 de oameni s-au strâns miercuri seară, în fața Palatului Victoria, pentru a protesta față de proiectul de lege votat în Senat, care dezincriminează abuzul în serviciul sub pragul de 250.000 de lei.