FacebookTwitterLinkedIn

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că România va primi încă un ajutor din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina printr-un nou mecanism de sprijin.

Petre Daea: „Joi, 30 martie, prin votul dat în Comitet, România va beneficia de prima tranşă din rezerva de criză. Am ţinut legătura mereu cu Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles şi am cunoştinţă că se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate ţării noastre, aşa cum a solicitat preşedintele României”, conform RRA.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va recurge la rezerva de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, deblocând o sumă de 56,3 milioane de euro pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina “şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria, iar României, 10,05 milioane de euro. În plus, Comisia Europeană autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Aceste fonduri au nemulțumit fermierii români care au solicitat un mecanism de sprijin pentru agricultori, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina.