FacebookTwitterLinkedIn

Interviu cu Lidia Truică, master în neurobiologie și terapeut neurofeedback

Copiii diagnosticați cu ADHD și autism, dar și cei care nu au un diagnostic, dar manifestă hiperactivitate, opoziționism, emotivitate exagerată, refuzul de a vorbi, întârziere în vorbire, depresie sau anxietate pot fi acum ajutați cu neurofeedback, o terapie non-invazivă și fără efecte adverse.

Lidia, ce este neurofeeback-ul?

Neurofeedback-ul este o terapie relativ nouă în România, dar în alte state se practică de ceva timp. Această formă de terapie a apărut cu decenii bune în urmă și a fost folosită pentru prima dată de către NASA în antrenamentul astronauților, fiind inclusă în programele lor de antrenament și în prezent. Este o metodă de antrenare directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Mai este denumit și EEG Neurofeedback, pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului văzută în electroencefalogramă (EEG). Rezultatele obținute se bazează pe autoreglarea creierului, care permite sistemului nervos să funcționeze mai bine, iar odată reglat sistemul nervos și alte sisteme, cum este, de exemplu, cel endocrin, se reglează. Neurofeedback-ul se bazează pe neuroplasticitate.

Cum funcționează Neurofeedback-ul?

Este o terapie strict personalizată, întrucât suntem foarte diferiți și un protocol pe care îl aplici unei persone nu funcționează neapărat la fel de bine și la o altă persoană. Așadar, pentru început se face o anamneză foarte detaliată, pentru a cunoaște cât mai bine omul cu care urmează să lucrezi. Ca tehnică de lucru, terapia se bazează pe tehnica EEG. Adică, sunt plasați electrozi pe scalp. Rolul acestora este de a culege informații despre activitatea electrică a creierului. Mai departe,, acestea sunt transpuse într-un grafic EEG pe computerul terapeutului. Semnalul este prelucrat, iar către feedback-ul (filmulețul) la care se uită subiectul sunt transmiși stimuli luminoși și auditivi. De asemenea, subiectul este recompensat prin stimuli tactili. Este o terapie non-invazivă, asistată de computer, fără efecte secundare.

Pentru ce ajung cei mai mulți copii în terapie?

Cei mai mulți copii sunt aduși de către părinți pentru inatenție sau hiperactivitate, iar în ultimul an din ce în ce mai mulți prezintă anxietate și depresie, la vârste destul de mici. De asemenea, sunt foarte multe cazuri de ADHD și de autism fie cu diagnostic, fie prezintă simptome, dar nu au fost diagnosicați, întrucât părinții nu îi duc la medic. Ceea ce cred că ar trebui să îngrijoreze este multitudinea de stimuli la care aceștia sunt expuși, dar în egală măsură și ignoranța atunci când vine vorba de nevoile lor, nevoi specifice vârstei. Aici mă refer la nevoia de a cunoaște, de a le explica, de a le răspunde la întrebări. La anumite vârste se formează anumite structuri cerebrale și dacă ei nu se dezvoltă potrivit fiecărei etape, ulterior este mai greu de recuperat. Poate fi nevoie de ani de trapii. Au întrebări pe care nu au cui să le adreseze, pentru că părinții sunt prea ocupați, iar sitemul de educație în care sunt prinși de la vârste fragede, nu reușește să acopere toate aceste nevoi de cunoaștere ale lor. Astfel, se retrag în mediul virtual. Au probleme când se pune problema de interacțiune socială, nu se pot concentra, mulți nu înțeleg de ce trebuie să meargă la școală și o consideră inutilă. Cu cât terapia începe mai devreme, cu atât șanseșe de recuperare sunt mai mari. În cazul copiilor cu autism, subliniez că neurofeedback-ul nu tratează autismul, dar poate îmbunătăți considerabil viața acestor persoane și a aparținătorilor.

Neurofeedback

Cine poate apela la terapia cu Neurofeedback?

Este recomandată pentru toate categoriile de vârstă. La neurofeedback pot apela toate acele persone cu o activitate psihică intensă și care lucrează în mediu de stres. Aici i-aș aminti pe toți cei care activează în mediul corporatist, medici chirurgi, copii cu diverse probleme de atenție, memorie, sportivi, artiști, elevi, studenți, oameni de afaceri, persoane active care doresc să-și îmbunătățească și să-și mențină starea de bine, performanțele și pentru sporirea capacității de focusare pe obiective, planificare, organizare, control. Dar, în aceeași măsură, neurofeedback-ul se adresează și celor cu depresie, anxietate, ADHD și ADD, autism, durere cronică, traume și tulburări de stres post-traumatic, migrene, stres, fibromialgie, insomnii, tinnitus, tulburări de alimentație, simptome premenstruale. Are o aplicabilitate foarte largă. Neurofeedback-ul nu exclude alte terapii și se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la copii la seniori. Faptul că nu presupune o implicare cognitivă a pacientului, recomandă tipul de neurofeedback pe care îl practic eu, chiar și pentru bebeluși.

Câte ședințe sunt necesare?

Este recomandat să se facă 2-3 ședințe pe săptămână fiind necesare pentru stabilizare minimum  20 de ședinte. Este un proces de învățare. Creierul învață să funcționeze diferit și ca orice proces de învățare este nevoie de repetare, iar după ce învățăm este nevoie să și consolidăm ce am învățat.  Pot spune că este o “sculptare” a creierului cu ajutorul computerului, care se bazează pe neuroplasticitate. Neuroplasticitatea ne poate ajuta să descoperim că avem resurse nebănuite de a deveni cine ne dorim cu adevărat, ne ajută să schimbăm paradigma. Acest organ, poate cel mai complex din univers, este departe de a fi descifrat, dar atât cât ni se dezvăluie și putem să facem ceva pentru a ne îmbunătăți sănătatea, performațele intelectuale și fizice, consider că e bine să o facem, Orice terapie care poate ajuta omul, trebuie folosită. Doresc să subliniez faptul că terapeutul nu intervine cu nimic asupra creierului presoanei cu care lucrează. Practic, în timpul terapiei neurofeedback, creierul se autoreglează.