Estimată la 150 de milioane de dolari, colecția de bijuterii a lui Heidi Horten are toate șansele să devină cea mai valoroasă colecție vândută la licitație.
Heidi Horten și-a investit banii în artă și bijuterii. Miliardara austriacă a cerut ca, după moartea sa, banii obținuți din vânzarea bijuteriilor să fie donați muzeului de artă modernă pe care l-a fondat în Viena și care îi poartă numele.
D-na Horten s-a stins anul trecut, în iunie, la vârsta de 81 de ani, la zece zile după inaugurarea muzeului care găzduiește opere de Picasso, Andy Warhol sau Damien Hirst.
Colecția sa de bijuterii este impresionantă nu doar ca număr de piese – Casa Christie’s scoate la licitație, în luna mai, la Geneva, 700 de bijuterii provenind de la Bulgari, Cartier, Harry Winston, Van Cleef & Arpels etc. -, cât mai ales prin valoarea acestora.
Însă modul în care bijuteriile au ajuns în posesia familiei Horten este contestat de anumite organizații evreiești, deoarece Helmut Horton a cumpărat afacerile unor evrei forțați să le vândă în anii în care Germania era condusă de naziști.
De exemplu, un colier Harry Winston din perle naturale, cu un diamant roz de 11,15 carate, are o valoare estimată între 7 și 10 milioane de dolari. Sunrise Ruby, un inel cu diamant rubiniu de 25 de carate, o culoare extrem de rară și de o puritate excepțională – este estimat între 15 și 20 de milioane de dolari.
Probabil cea mai valoroasă piesă a licitației – Christie’s oferă estimarea la cerere – este așa-numitul colier Briolette of India, creație Harry Winston (vândut inițial de Cartier în 1909), care are în centru un diamant de 90 de carate.
Anumite surse plasează originile diamantului în secolul al XII-lea, când i-ar fi aparținut lui Eleanor de Aquitania. Ce se știe cu siguranță este că diamantul a fost tăiat în Franța, în anul 1908-1909 după care a fost cumpărat de Casa Cartier. Harry Winston l-a cumpărat de la Cartier și l-a vândut unui maharajah, domna Horten achiziționându-l în 1971.
Licitația The World of Heidi Horten va avea loc în două etape: prima, la începutul lunii mai, la Geneva, și a doua în noiembrie, când vor fi licitate din nou eventualele piese rămase nevândute.
Foto Christie’s, The Heidi Horten Foundation