FacebookTwitterLinkedIn

În 600 de ani de existență, palatul San Domenico din Taormina, Sicilia, s-a metamorfozat cu grație din mânăstire medievală în hotel de lux vizitat de celebrități precum actrița Audrey Hepburn sau scriitorul Oscar Wilde.

Taormina, așezare cu care hotelul împărtășește mixul de tradiție și jet-set, era, la apogeul perioadei La Dolce Vita, una dintre destinațiile turistice favorite ale artiștilor și celebrităților din Europa și de peste Atlantic. Aflați în căutarea inspirației ori a celei mai grozave petreceri, actori precum Elizabeth Taylor și Richard Burton, Greta Garbo și Sophia Loren, scriitori ca DH Lawrence și Truman Capote se numărau în anii 60 printre obișnuiții locului.

San Domenico Palace văzut dinspre ruinele Teatrului Grec, cu Muntele Etna pe fundal

Astăzi una dintre perlele lanțului hotelier Four Seasons, palatul San Domenico este amplasat pe un promontoriu deasupra Mării Ionice, cu vedere directă spre Muntele Etna. Acesta este locul unde se desfășoară acțiunea celui de-al doilea sezon al serialului HBO „The White Lotus” – primul sezon a fost filmat în hotelul Four Seasons Resort Maui at Wailea.

Cele 111 camere ale hotelului sunt împărțite în două aripi: una care datează din secolul al XIV-lea, când clădirea era mânăstire – unele dintre fostele camere ale călugărilor au fost mărite și transformate în camere de hotel – și cealaltă, care a fost adăugată în 1896, când mânăstirea a fost transformată într-unul dintre primele grand hotels ale Europei.

Însă înfățișarea care a făcut ca San Domenico să fie luat în seamă de industria cinematografică este de dată recentă și i se datorează arhitectei Valentina Pisani, originară din Napoli.

Fie că sunt orientate spre mare, spre Vulcanul Etna sau spre Teatrul Antic Grec din Taormina, toate camerele au parte de vedere spectaculoasă. Unele apartamente, precum Royal Suite, care are o suprafață de 140 de metri pătrați, au propria piscină infinită.

Oaspeții pot servi masa pe terasa restaurantului de fine dining Principe Cerami, unde chef Massimo Mantarro excelează în specialități siciliene. Pe cei care vor să aprofundeze gastronomia locală, Mantarro îi însoțește într-un tur privat la producătorii de vinuri și brânzeturi de pe Muntele Etna.  

Atât hotelul cât și grădina palatului găzduiesc o veritabilă colecție de opere de artă, dintre care unele au fost descoperite și restaurate în perioada renovării recente. La San Domenico pot fi admirate sculpturi, picturi – unele avându-i ca autori pe ucenicii lui Caravaggio – și lucrări în piatră aparținând colecției Ordinului Dominican, dintre care unele văd acum lumina zilei pentru prima oară. Acestora li se adaugă instalațiile contemporane, care fac ca și în zona artistică hotelul să îmbine clasicul cu modernul.