
Regatta Imobiliare vă prezintă astăzi acest imobil deosebit, care, în urma uneirenovări si amenajări de substanta se remarcă cu succes în peisajul urbanistic din zona Calea Victoriei – Strada General Budișteanu.
Amplasată la doar câteva minute de Calea Victoriei, ansamblul celor doua cladiri e este o îmbinare fericită dintre arhitectura clasică și cea moderna prin adaugarea la cladirea unei vechi tipografii din perioada interbelica, consolidata si modernizata, a unui corp nou de acces. Aceasta cladire este potentata de cladirea monument istoric, cunoscuta in epoca sub denumirea de Casa Grecescu, care a fost la randul ei a consolidata si renovata. b. Clădirea monument, construita la 1882, a fost renovată cu o atentie deosebita pentru păstrarea tuturor detaliilor si elementelor istorice, inclusiv gardul de la strada fiind cel original, recuperat si restaurat. Lipit de corpul clădirii interbelice, a fost construit un corp nou, modern. Astfel, proprietatea s-a transformat și este un concept unic, unde arhitectura clasică se îmbină fațada nobilă. Rezultatul este un ansamblu antitetic vechi-nou, armonios și sofisticat, care va oferi un statut aparte beneficiarilor săi.
Clădirea monument istoric a fost construită în perioada 1847, în zona cunoscută în acea perioadă ca Str. Manea Brutaru. Strada si-a luat numele de la Manea Brutaru, cel care era starostele brutarilor din București, în anul 1787, în timpul domniei lui Nicolae Mavrogheni. Tot Manea Brutaru este cel care construiește o biserică de piatră pe locurile unei vechi biserici de lemn în perioada anilor 1770-1777, lăcașul de cult fiind admirat și în zilele noastre. În curtea bisericii se află o cruce de piatră ridicată tot de Manea, „vătaf de brutari”, pentru „pomenirea răposaţilor Gheorghe, Fotinia, Ioan”.
Pe Strada Manea Brutaru va trece primul tramvai din Bucureşti începând din anul 1871.
Ulterior, strada a luat numele Generalului Budișteanu, în anul 1911, în memoria unuia dintre cetățenii de vază care a locuit pe această stradă la număul 10. Colonelul Constantin Budișteanu s-a remarcat în luptele de la Plevna din Războiul de Independență. Și-a continuat cariera militară, ajungând general de divizie și ministru de război. Numele străzii General Budișteanu s-a păstrat până în prezent.
Clădirea monument a cunoscut de-a lungul anilor mai multe îmbunătațiri și adăugiri, printre cele mai importante fiind cea prin care proprietara Ana Grecescu a cerut în perioada 1883-1884, prin intermediul arhiectului Cerkez o completare și modificare a autorizației. Astfel, autorizația a fost modificată și s-a permis construirea unei clădiri la stradă și nu în curte, asa cum se solicitase anterior. Alinierea la stradă a constituit un avantaj și a favorizat clădirea nouă. O altă completare are loc în anul 1925, prin construirea unei clădiri noi, dispusă în spatele curții, la cererea proprietarului de atunci, N. Stroilă. Clădirea avea funcțiunea de tipografie și era compusă din parter + etaj.
Cladirea istorică Casa Grecescu se încadrează în tipologia caselor de locuit de la mijlocul secolului XIX, cu elemente de arhitectură specifice perioadei. Atât Casa Grecescu cât și Casa Budișteanu, din imediata vecinătate, reprezintă cele mai vechi construcții păstrate din fondul istoric al străzii Manea Brutaru.
În perioada 2020-2022, Casa Grecescu a intrat într-un amplu proces de consolidare și restaurare, care a constat în modificări și consolidări interioare, adăugarea unor elemente moderne și transformarea în final într-o modernă clădire de birouri, cu o suprafață generoasă de 1.095mp. Pe langa corpul din planul secund, dispus pe subsol, demisol, parter și etaj, care are 923mp, corpul din planul principal, aliniat la strada, care este si monument istoric, are parter și etaj si oferă 172mp.
Clădirea este ideală pentru un sediu într-o cladire cu personalitate, care oferă toate avantajele unei clădiri moderne: sistem climatizare, open-space, podea supraînălțată, ascensor, sistem alarmă și sistem antiefracție.