FacebookTwitterLinkedIn

Piețele financiare au memorii alarmant de scurte. Proiecția lor spre viitor este o forță mult mai puternică decât cea care le-ar face să rămână ancorate în trecut. În timp ce guvernul SUA l-a acuzat pe co-fondatorul FTX Exchange, Sam Bankman-Fried, pentru una dintre cele mai mari infracțiuni financiare din istorie, prețurile criptomonedelor au continuat să revină viguros de anul trecut încoace. 

De fapt, în timp ce piața tradițională a obligațiunilor se îndreaptă către ceea ce ar putea fi al treilea an de pierderi fără precedent, iar indicele larg al pieței de acțiuni se menține în principal cu randamente mai puțin impresionante, criptomoneda este pe cale să fie clasa de active cu cea mai bună performanță din 2023, potrivit Bloomberg.

Prețul Bitcoin a crescut mai mult decât dublu în acest an, iar unele monede mai mici, cum ar fi Solana, au performanțe chiar mai bune. Fluxurile de fonduri se întorc, cu investitorii adăugând 807 milioane de dolari la produsele tranzacționate pe bursă cu focus pe criptomonede în ultimul an, aducând activele totale la aproape 10 miliarde de dolari, conform datelor compilate de Bloomberg

Există semne că levierul în piață se intensifică, iar cererea pentru împrumuturi cripto a dus la rate ale dobânzii de peste 10% pentru unele stablecoin-uri concepute pentru a urmări valoarea dolarului american. 

Condamnarea lui Bankman-Fried nu curăță în niciun caz dosarul instanțelor industriei cripto. Co-fondatorul Terraform Labs, Do Kwon, a fost acuzat de aceiași procurori americani de orchestrarea unei presupuse fraude care anul trecut a distrus cel puțin 60 de miliarde de dolari din valoarea de piață a criptomonedelor TerraUSD și Luna, unul dintre declanșatoarele crizei de la FTX. 

Alex Mashinsky, fostul director executiv al Celsius Network LLC, a fost arestat în iulie și acuzat în legătură cu ceea ce procurorii pretind că a fost un plan de înșelăciune pentru a induce în eroare clienții înainte ca lenderul din cripto să se prăbușească cu datorii de peste 1 miliard de dolari. El a pledat nevinovat față de acuzații. 

Su Zhu, co-fondatorul fondului de hedging Three Arrows Capital din Singapore, a fost închis în septembrie, în timp ce lichidatorii au aplicat o presiune maximă după luni de dispute pentru a localiza activele companiei eșuate. 

Între timp, Gemini Trust Co. a fraților Winklevoss și Genesis Global Holdco a Digital Currency Group sunt implicate în procese între ele, precum și în acțiuni legale din partea reglementatorilor cu privire la parteneriatul lor de împrumut și de creditare.

Acest lucru ridică întrebarea: ce poate fi atât de strălucitor în viitorul acestei piețe, încât să eclipseze toate aceste aspecte negative? 

Ei bine, faptul că toate aceste cazuri penale, falimente și acțiuni reglementare au loc în același timp i-a determinat pemulți din industrie să spere că aceste climaxuri de instanță vor marca sfârșitul epocii vestului sălbatic al cripto și vor aduce o fază mai matură, mai puțin haotică, potrivit Bloomberg.

Acest optimism se reflectă cel mai bine în industria fondurilor tranzacționate pe bursă, care a văzut în acest an gigantul investițional BlackRock Inc. intrând în cursa aglomerată pentru un ETF Bitcoin.

Se crede pe scară largă că aprobarea unuia sau a mai multor ETF-uri Bitcoin este iminentă. Mare parte din avansul Bitcoin din acest an a fost atribuit speranțelor că un ETF va deschide o nouă sursă de cerere din partea tipului de investitori (și a consilierilor lor financiari) care erau reticenți în trecut să interacționeze cu platformele de investiții native pentru criptomonede. 

Cu toate că există sceptici, pretenția criptomonedelor de a fi clasa de active cu cea mai bună performanță a anului înseamnă că FOMO – fear of missing out – deja înflorește. Numai timpul va spune dacă această transformare într-o eră mai matură, mai mainstream, post-FTX pentru criptomonede este sau nu o utopie.