FacebookTwitterLinkedIn

Spre finalul săptămânii trecute, parlamentarii italieni au aprobat o lege ce interzice producția și comercializarea alimentelor sintetice, precum carnea cultivată. Astfel, Italia devine prima țară europeană care introduce o asemenea măsură.

Potrivit agenției EFE, în fundamentarea actului normativ, impulsionat de guvernul condus de premierul Georgia Meloni, se menționează dezechilibrele nutriționale pe care le pot provoca alimentele sintetice și insuficiența studiilor științifice care să susțină utilitatea acestor alimente.

De cealaltă pate, însă, oficialii opoziției reprezentată în special de formațiunea progresistă Partidul Democrat critică adoptarea legii și invocă drept argument lipsa unor concluzii științifice care să justifice interzicerea absolută a alimentelor sintetice. Totodată, opoziția avertizează și asupra încălcării principiului liberei circulații a mărfurilor în interiorul UE dacă guvernul italian va interzice de asemenea comercializarea alimentelor sintetice produse în alte țări membre ale UE, ceea ce ar putea antrena sancțiuni din partea Bruxellesului.

Dezbaterea legii în Camera Deputaților de la Roma, care a tot fost amânată din cauza temerilor privind neconformitatea sa cu legislația europeană, a fost însoțită de confruntări în afara parlamentului între adversarii și susținătorii actului normativ, cei din urmă fiind organizați de Coldiretti, cea mai mare asociație a fermierilor și agricultorilor italieni.

„Dorim să protejăm sănătatea publica și să prevenim somajul. Există un risc de injustiție socială din cauza alimentelor sintetice, cu o societate în care bogații mănâncă bine și săracii mănâncă prost”, a subliniat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida.

La rândul său, ministrul italian al Sănătății, Orazio Schillaci, a menționat că această lege are în vedere de asemenea protejarea patrimoniului și culturii alimentare a Italiei ce are la bază dieta mediteraneană.

Guvernul condus de Georgia Meloni a emis deja patru decrete ce impun oferirea de informații suplimentare consumatorilor despre alimentele care „nu se regăsesc în dieta tradițională” a Italiei și care, printre alte măsuri, obligă hypermarketurile să separe de restul produselor făina fabricată din insecte, după ce Comisia Europeană a autorizat comercializarea de produse alimentare pe bază de insecte.