FacebookTwitterLinkedIn

Experți de la Universitatea Technion din Israel și Universitatea Stanford, cu suportul Fundației Româno-Americane, vor oferi, în cadrul hub-ului Biodyssey, programe educaţionale pentru a construi start-up-uri în domeniul medtech. Hub-ul își va începe activitatea în luna octombrie, mai întâi în București ca program-pilot, urmând a fi extins și în restul țării.

Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinţei Internaţionale de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare, care se desfășoară între 5 și 9 septembrie la Oradea.

Biodyssey se adresează în special tinerilor care doresc să dezvolte o afacere în domeniul medtech și au nevoie de suport atât educațional, cât și, într-o etapă ulterioară, financiar, prin două programe pe care le va pune la dispoziția lor. 

Astfel, în prima etapă – Germination, participanții la program vor avea acces la metodologia predată de peste zece ani la Universitatea Technion, prin care anual sunt create în Israel zeci de start-upuri de succes. Designerul industrial Ezri Tarazi, directorul T-hub, programul de inovație al universității israeliene (din care a pornit startup-ul Moovit), va fi implicat în programul de inovație în sănătate lansat în România. De asemenea, participanții vor participa la workshop-uri susținute de specialiști cu expertize diferite – ingineri, medici, antreprenori – din Israel, SUA (Universitatea Stanford) și Japonia.

În prima etapă vor fi identificați tinerii cu potențialul cel mai mare, în cea de-a doua, numită Acceleration, proiectele lor vor fi susținute pentru a fi transformate efectiv în afaceri. 

“Pe baza metodologiei, participanții la hub vor fi încurajați să identifice o problemă reală în sistemul de sănătate din România, cu impact asupra vieții tuturor, și să propună o soluție tehnică. Vor avea cinci luni la dispoziție să lucreze cu mentorii incluși în program pentru a implementa soluția propusă”,  a explicat doctorul Elena Ovreiu, fondator și organizator al Conferinței SSIMA RE:Imagine Healthcare.

Proiectul beneficiază și de suportul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care s-a angajat să identifice sursele de finanțare necesare de la buget, din fonduri europene și PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). În plus, autoritățile promit modificarea legislației pentru start-up-uri inovatoare, proces în care se au în vedere modelele deja existente în țări precum Olanda și Irlanda, cu o puternică tradiție antreprenorială.