FacebookTwitterLinkedIn

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind aprobarea unui împrumut de 216 milioane de euro, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru reabilitarea unor clădiri cu destinaţie culturală.

Proiectul vizează reabilitarea unor monumente istorice, cum ar fi: Muzeul Național de Istorie a României din București, Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca, Vila “Florica” de la Ștefănești, județul Argeș, Așezămintele Brătianu” din București, Conacul “Vârnav Liteanu” de la Liteni, județul Suceava, Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 din Timișoara, precum și construirea unor clădiri culturale, care vizează reabilitarea clădirii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova și construcția unei noi săli de concerte în Iași.

Costul total net al proiectului este estimat la 270 milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80%) vor fi asigurați prin împrumutul acordat de BDCE, iar diferența de cca. 54 milioane de euro (reprezentând contribuția părții române), la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Potrivit prevederilor acordului, data de finalizare a proiectului este decembrie 2027.