FacebookTwitterLinkedIn

Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării sâmbătă, la o zi după un atac asupra unei tabere din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni, informează duminică agenţia DPA citată de Agerpres.

Majoritatea celor 193 de prizonieri de război din Olenivka (Elenovka, în limba rusă) au fost ucişi sau răniţi, a declarat sâmbătă ministerul rus. Iniţial, după lovitura de rachetă, se presupunea că numărul morţilor va depăşi 50. Până sâmbătă dimineaţă, corpurile a 48 de prizonieri ucraineni au fost recuperate, în timp ce încă doi au murit în drum spre spital, a precizat ministerul. Rusia a declarat că răniţii primesc îngrijiri medicale.

Rusia afirmă că lovitura a venit de la un lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite, în timp ce Kievul caută să recupereze teritorii controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Ucraina spune că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile – mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni – şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor, luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni, aminteşte DPA.

Este imposibil să se confirme independent oricare dintre revendicări din cauza situaţiei de război într-o mare parte a Ucrainei. Însă Rusia a anunțat duminică că invită reprezentanți ai Națiunilor Unite și Crucii Roșii să verifice veridicitatea informațiilor.

“Întreaga responsabilitate politică, penală şi morală pentru baia de sânge a ucrainenilor este suportată personal de Zelenski, regimul său criminal şi Washingtonul ca susţinător”, a declarat ministerul rus. Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit Rusia stat terorist şi a dat vina pentru distrugerea închisorii pe forţele ruse. De asemenea, el a îndemnat pe oricine a mai rămas în provincia Doneţk să plece cât timp încă este în viaţă, pe fondul asaltului în curs al forţelor ruse.