FacebookTwitterLinkedIn

Companiile britanice nu se așteaptă la creșteri în următoarele trei luni, deoarece majorarea costului vieții comprimă cererea consumatorilor, arătată un sondaj publicat duminică de Reuters. Confederația Industriei Britanice (CBI) a declarat că membrii săi au raportat o creștere peste medie în cele trei luni până la sfârșitul lunii iulie, dar se așteaptă ca aceasta să se diminueze în lunile următoare.

„Pe măsură ce firmele și consumatorii continuă să fie afectați de creșterea prețurilor, activitatea din sectorul privat a încetinit până aproape de stagnare”, a declarat economistul CBI Alpesh Paleja.

Banca Angliei va anunța joi cea mai mare creștere a ratei dobânzii din 1995, la 1,75% de la 1,25%, pentru a domoli inflația, care este deja la un maxim din ultimii 40 de ani, de 9,4%.

Cu toate acestea, Banca Angliei a avertizat că economia Marii Britanii este probabil să se contracte spre finalul anului, când o creștere de 40% a tarifelor reglementate la energie va afecta consumatorii, și a estimat că economia se va contracta ușor anul viitor.

Și economia Statelor Unite s-a contractat, atât în ​​primul cât și în al doilea trimestru al acestui an. Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a estimat că, anul viitor, Marea Britanie va avea cea mai slabă creștere dintre toate economiile majore, cu excepția Rusiei.