FacebookTwitterLinkedIn

Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni.

Această publicaţie a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta maşina de război a Kremlinului, notează portalul stiri.tvr.ro.

Potrivit CREA, Uniunea Europeană a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie – 3 iunie).

Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) şi Italia (7,8 miliarde de euro).

Veniturile Rusiei provin, în primul rând, din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde de euro), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde de euro), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.