FacebookTwitterLinkedIn

Controalele de capital impuse de Rusia au transformat rubla în cea mai performantă monedă din lume în acest an. Rubla și-a reluat avansul față de dolar miercuri, când Bursa din Moscova s-a redeschis după două zile de sărbători legale. 

Moneda a crescut cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului, depășind avansul realului de 9%. Rata offshore a crescut și mai mult, cu aproximativ 12%, conform Bloomberg. Câștigurile rublei rezultă dintr-o serie de măsuri luate de guvernul de la Moscova pentru a apăra moneda în urma sancțiunilor occidentale. Pe lângă impunerea controalelor asupra capitalului, Rusia a forțat exportatorii să vândă valuta și cere ca gazele sale naturale să fie plătite în ruble. Strategii spun că aceste soluții nu sunt sustenabile, deoarece multe companii de schimb valutar au încetat să mai tranzacționeze rubla, motivând că valoarea sa obținută din astfel de tactici nu reflectă prețul la care poate fi tranzacționată în lumea reală.

Totuși, ironia rublei de a evolua atât de bine în timpul războiului este remarcabilă, mai ales că alte țări care au impus controale de capital în trecut nu au obținut aceleași rezultate. Turcia și Argentina au încercat măsuri similare, fapt care a dus la consecințe dezastruoase pentru lira turcească și peso, care au atins noi minime istorice și nu și-au revenit niciodată.