
Prelungirea războiului din Ucraina și extinderea sancțiunilor impuse Rusiei generează inflație și riscuri economice. Pentru a contrabalansa aceste efecte negative, o soluție ar fi valorificarea ”la maximum” a fondurilor europene, consideră Banca Națională a României (BNR).
”S-a arătat în mod repetat că prelungirea războiului din Ucraina și extinderea sancțiunilor impuse Rusiei generează incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației (…)”, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie (CA) al BNR din 6 iulie.
Institutul Național de Statistică a anunțat că inflația în România a atins nivelul de 15,1% în luna iunie, mai mare decât estimarea de 14,3% făcută de BNR.
În documentul citat se spune că reprezentanţii CA al BNR au constatat că, luând în calcul execuția bugetară de până acum, riscurile unor derapaje a politicii fiscale sunt în creștere.
Totodată, BNR își exprimă îngrijorarea că, alături de cauzele exogene, toți acești factori vor crea efecte negative asupra costurilor de finanțare.
Astfel, reprezentanţii CA al BNR au căzut de acord că soluția pe care o are Guvernul este atragerea în cât mai mare măsură a fondurilor europene destinate României.
“În această conjunctură, valorificarea la maximum a fondurilor europene alocate României, în special a celor aferente programului Next Generation EU, este vitală (…), atragerea acestora fiind esenţială pentru accelerarea reformelor structurale, inclusiv a tranziţiei energetice – dată fiind şi natura condiţionalităţilor ataşate procesului – dar şi pentru a se contrabalansa, cel puţin parţial, impactul contracţionist al amplelor şocuri globale pe partea ofertei, precum şi efectele consolidării fiscale”, se arată în documentul citat.