FacebookTwitterLinkedIn

Inflația va continua să crească în lunile următoare din cauza majorării prețului energiei electrice, produselor petroliere și gazelor naturale, în ciuda aplicării unor scheme de sprijin din partea guvernului. Alți factori care vor cauza creșterea inflației sunt prețurile alimentelor procesate și al mărfurilor agroalimentare, avertizează Banca Națională a României (BNR).

”Responsabile de noua înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt tot șocurile globale pe partea ofertei, au subliniat în mai multe rânduri membrii Consiliului, observând că resorturile sale majore sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurile combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice – chiar și în contextul aplicării schemelor de sprijin și al manifestării unor efecte de bază –, precum și de prețurile alimentelor procesate, în principal sub influența ascensiunii mai puternice a cotațiilor țițeiului, produselor energetice și ale mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate”, potrivit BNR.

În plus, inflația va crește și din cauza prețurilor administrate, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR și a produselor din tutun, pe fondul majorării accizei pentru țigarete.

De asemenea, schemele de plafonare a prețurilor energiei și a prețurilor la pompă ale carburanților ”continuă să fie grevate de incertitudini”, apreciază BNR în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie din 6 iulie.