FacebookTwitterLinkedIn

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei.

Austria și-a menținut poziția și a blocat aderarea României la Schengen. Aceasta a votat împotrivă în Consiliul JAI desfășurat la Bruxelles.

Un vot împotrivă a venit și din partea Olandei, care anunțase că aceasta va fi poziția sa, însă nu pentru a bloca România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei.

Votul „împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării  Bulgariei.

Croația a primit un vot pozitiv și va intra în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Vit Rakusan, ministrul de interne al Cehiei, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, și comisarul european pentru politică internă, Ylva Johansson, s-au declarat dezamăgiți de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României și Bulgariei.

Vit Rakusan: „Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria erau gata să fie membre Schengen. Mulțumesc celor două țări pentru tot ce au făcut în ultimele două luni. Sunt convins că timpul lor va veni curând.”

Ylva Johansson şi-a exprimat dezamăgirea după ce Consiliul JAI a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen şi le-a transmis un mesaj cetăţenilor acestor ţări: meritaţi să fiţi membri, meritaţi să fiţi în Schengen.