FacebookTwitterLinkedIn

Produsul „Salinate de Turda” a primit aprobarea Comisiei Europene de a beneficia de certificarea „Indicație Geografică Protejată” (IGP), acesta fiind cel de-al treisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european.

Denumirea produsului „Salinate de Turda – IGP” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare. IGP evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice.

Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

„Salinate de Turda –IGP” este un preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „muratoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

„Salinate de Turda – IGP” se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc ce reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

„Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului <Salinate de Turda –IGP> se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscos, din județul Cluj. Procesul de producție a produsului “Salinate de Turda -IGP” cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală (“mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Cererea de înregistrare în vederea dobândirii protecției IGP pentru denumirea Salinate de Turda -IGP a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de către grupul aplicant Asociația pentru Promovarea Salinatelor de Turda (APST), din județul Cluj (procesator: CIA Aboliv SRL din comuna Mihai Viteazu).

Astfel, „Salinate de Turda – IGP” se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești, Salată tradițională cu icre de crap, Placintă dobrogeană și Pita de Pecica.

În prezent, România mai are două produse ce se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate – Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluța marinată.