
Deși, în teorie, știam cu toții că viața este un șir de evenimente imprevizibile, ultimii ani ne-au dovedit-o din plin, la modul cel mai concret. O pandemie globală și un război ale cărui consecințe încă nu se văd în totalitate sunt cel puțin două realități care ne-au făcut să înțelegem mai bine semnificația sentimentului de siguranță. Despre anul care urmează se fac deja previziuni nu neapărat optimiste și auzim tot mai des cuvântul recesiune. Nevoia de siguranță devine și mai acută, în condițiile în care, cel mai probabil, vom fi nevoiți să ne canalizăm energia pentru a ne păstra forța de muncă și, nu în ultimul rând, optimismul necesar pentru a naviga printre provocări. Este, poate, anul în care tradiționalele rezoluții trebuie să fie ceva mai pragmatice, mai inteligente și mai centrate pe siguranța individuală și a celor dragi. Un an al maturizării din perspectiva îngrijirii de sine.
Must have-ul anului 2023 – Sănătatea
“Sănătate, că-i mai bună decât toate”− poate că această vorbă de înțelepciune populară nu a fost niciodată mai relevantă decât în acest prezent. În contextul tuturor îngrijorărilor prin care trecem cu privire la viitor, sănătatea trebuie să rămână o prioritate. De aceea, o asigurare voluntară de sănătate reprezintă un instrument util și inteligent pentru a ne proteja bugetul și pentru a avea acces mai rapid la serviciile medicale necesare, în cazul în care apar situații nedorite.
Relația românilor cu asigurările voluntare de sănătate
Deși România are în continuare unele lacune atunci când vine vorba de preocuparea față de sănătate, pare că lucrurile încep să se schimbe. Este o veste bună că, prin comparație cu anul precedent, studiile arată un interes în creștere pentru acest tip de asigurări. 4 din 10 români au spus că sunt mai interesați de acest tip de asigurare în 2022.
De altfel, de la an la an, primele brute subscrise au crescut− în 2021, volumul acestora a fost cu 10% mai mare decât în 2020, fiind de 3 ori mai mare decât acum 5 ani.
Românii au utilizat anul trecut asigurările voluntare de sănătate (AVS) de peste 620.000 de ori, dublu în comparație cu 2020, potrivit analizelor UNSAR. În același timp, valoarea totală a indemnizațiilor plătite anul trecut de către companiile de asigurări, în baza acestor polițe, a fost cu 31% mai mare decât în 2020, adică peste 280 milioane lei.
În ultimii 5 ani, au fost plătite indemnizații de aproape 1 miliard de lei, bani care au finanțat suplimentar sistemul de sănătate și care ar putea fi folosiți pentru spitalele publice, pentru infrastructură, etc. Exemplele din alte țări ne arată faptul că asigurările voluntare de sănătate sunt surse de finanțare vitale pentru orice sistem public de sănătate și că trebuie să încercăm să ne apropiem de aceste modele de funcționare a AVS.
În ceea ce privește interesele specifice ale românilor atunci când apelează la asigurări voluntare de sănătate, mai exact pentru ce sunt dispuși să plătească adițional față de asigurările sociale, lucrurile stau în felul următor:
• 79% – intervenții chirurgicale
• 77% – recuperare medicală
• 76% – spitalizare
• 75% – analize de laborator
• 67% – ambulator de specialitate
• 62% – medicină primară
• 60% – imagistică medicală
• 58% – îngrijiri la domiciliu
Și această disponibilitate este în creștere în 2022, pe fiecare dintre segmentele menționate, cu 2 până la 5%.
Cele mai importante beneficii ale unei asigurări de sănătate
•
În primul rând, protejează bugetul unei familii. Compania de asigurări oferă soluții rapide și flexibile de acces la serviciile medicale de care oamenii au nevoie, preluând total sau parțial costurile cu cheltuielile medicale necesare, indiferent că vorbim de prevenție, diagnosticare sau tratament.
•
Acoperă o gamă vastă de servicii medicale, pornind de la cele în ambulatoriu, cum sunt consultațiile la medicul generalist, la medicul specialist, investigații și analize medicale în scop de diagnosticare, tratamente și proceduri clinice non-chirurgicale, până la spitalizare, intervenții chirurgicale, serviciile de ambulanță, tratament la domiciliu și recuperare medicală după un episod de spitalizare, servicii de monitorizare a sarcinii, indemnizație pentru maternitate, indemnizație pentru spitalizare, decontarea costurilor cu proteze și orteze, tratamentele stomatologice și nu numai.
•
Oferă libertatea de a alege dintr-o varietate de furnizori de servicii medicale, care pot fi din țară și/sau din străinătate, în funcție de polița de asigurare încheiată.
•
Pot fi încheiate individual, încurajându-se astfel un comportament responsabil pentru propria stare de sănătate, sau de către angajator, ca beneficii salariale, ambele forme beneficiind de deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro/an.
•
Costurile serviciilor medicale sunt preluate de asigurator,
acestea fiind în majoritatea cazurilor plătite direct către
clinică/spital.
Și, nu în ultimul rând, ne scutesc de stresul uriaș care apare atunci când imprevizibilul își spune cuvântul și când nu știm cum să gestionăm mai bine situația, atât din perspectivă financiară, cât și logistică.
Cum se raportează românii la asigurări, în general.
Riscuri și vulnerabilități.
Nivelul de informare a populației în ceea ce privește asigurările poate fi, în continuare, îmbunătățit. Studiile arată că 44% dintre români spun că sunt foarte bine și bine informați pe subiectul asigurărilor, în general, însă protecția achiziționată este în continuare la un nivel redus față de media europeană. În acest context, sunt necesare eforturi comune și susținute la nivel de industrie și autorități pentru educarea populației despre beneficiile asigurărilor.
Pe piața locală, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, derulează constant alături de parteneri o serie de inițiative și campanii de educație financiară, reușind să ajungă la milioane de români cu mesaje de informare, inclusiv prin intermediul portalului Asiguropedia.ro.
Important de reținut este că populația României continuă să fie vulnerabilă în fața riscurilor de zi cu zi, generate de evenimente precum îmbolnăvirile sau accidentele.
În astfel de cazuri, asigurarea voluntară de sănătate reprezintă un instrument cheie de protecție și stabilitate financiară, pentru siguranța noastră și a celor dragi și pentru gestionarea mai rapidă și mai eficientă a riscurilor.
Acest articol este susținut de UNSAR- Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, ca parte din demersurile consolidate de contribuție la procesul de educație financiară. UNSAR, alături de partenerii săi, promovează importanța protecției individuale și a familiei în fața riscurilor, de orice natură.
Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.