Finanțarea inovației din România rămâne limitată, activitatea de capital de risc situându-se la 0,001% din PIB, cu mult sub media UE de 0,27%, în principal din cauza reglementărilor care îngreunează atragerea de fonduri, potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială.
„Start-up-urile vin cu soluții care rezolvă probleme de zi cu zi la nivel local și global, iar succesul lor transformă antreprenoriatul într-o opțiune de carieră viabilă în România. Ne dorim să susținem cât mai mulți fondatori să își dezvolte start-up-ul la noi în țară și să oferim accesul la finanțare privată”, spune Valentin Țoc, coordonator al acceleratorului Rubik Garage.
De asemenea, investitorii preferă să investească în firme care sunt mai apropiate de ei din punct de vedere geografic, pentru că astfel au un contact mai facil și o examinare mai atentă a activității.
În România lucrurile stau la fel, astfel că majoritatea investiţiilor în capital de risc sunt localizate în București, Cluj și Iași, ceea ce limitează accesul la antreprenori din alte regiuni.
Infomațiile sunt cuprinse într-un unui studiu realizat de Banca Mondială în cadrul proiectului ROStartup, finanțat de Comisia Europeană prin DG Reform în colaborare cu Rubik Hub și ADR Nord-Est.
România ar putea însă recupera decalajele față de statele din centrul și vestul Europei prin aplicarea a trei soluții.
Acestea ar fi axarea programelor guvernamentale pe sprijinirea cu precădere a start-up-urilor inovative și cu potențial de creștere, crearea unor forme de sprijin, inclusiv financiar, din partea statului, precum și prin implementarea unor stimulentele de imigrare pentru a atrage talente și investitori calificați din afara țării.
Totodată, una dintre principalele dificultăți ale start-up-urilor românești este lipsa cunoștințelor necesare pentru a porni la drum.
Din acest motiv, deși rata de intrare a firmelor noi în România este mai mare decât în statele cu venituri pe cap de locuitor similare, ponderea companiilor cu creștere mare stagnează în jurul a 3%, comparativ cu media de 11,4% din celelalte ţări.