
Fenomenul “Marea Dimensională” (The Great Resignation), se apropie și de România, pe măsură ce piața locală a forței de muncă resimte efectele pandemiei și ale situației economice și geopolitice internaționale.
Este un moment de schimbare majoră, și nu numai la nivel național, arată Răzvan Atimariti, Collaboration Lead Romania & CIS la Cisco România. “Cred că nu realizăm schimbarea prin care omenirea trece. Pandemia a avut o influență foarte mare. În acest moment războiul are o influență mare, mai ales în zona României. Nimic nu mai este stabil. Cred că este o reașezare a pieței”, declară el, pentru Forbes România.
Deși la nivel național se remarcă o tranziție din urban în mediul rural, mai ales datorită modului de lucru remote sau hibrid implementat în ultimii doi ani, România nu trece intens prin fenomenul demisiilor în masă prezent în Statele Unite ale Americii. Iar dacă impactul The Great Resignation va fi mai puternic, companiile românești se vor adapta. “Noi ne vom adapta și sunt convins că și cele mai multe companii se vor adapta. Cele care nu se adaptează, mai și dispar. Cred că, cel puțin în România, companiile au ajuns la o maturitate”, mai spune Răzvan Atimariti.
Și dacă business-urile se adaptează, angajații și viitorii angajați vor fi la fel de rezilienți. “De ce pleacă angajații? O parte nu pleacă din cauza companiei, ci pentru că au găsit altceva și ar fi ideal pentru ei să continue să aibă beneficiile din companie în altă parte, la țară, în afara granițelor etc”. El spune că a remarcat, în ultimii ani, faptul că cele mai multe companii s-au adaptat la mersul firesc al lucrurilor și nu mai plătesc angajații pentru orele prestate, ci pentru rezultatele muncii. “Eu ca să fiu productiv, trebuie să am și uneltele necesare și trebuie să pot să îmi desfășor activitatea ca și cum as fi în birou”, explică el. Tehnologia vine în sprijinul angajatorilor, și mai ales al angajaților, iar noile instrumente de lucru facilitează munca de la distanță, hibrid, și poate chiar revenirea la birou. “Evaluarea pe care trebuie să o facă compania în primul rând: Pot să asigur angajaților mei care lucrează de acasă o conexiune de bună calitate și securizată? Și doi – au uneltele necesare ca să poată lucra online ca și cum ar fi la birou? Aceste două întrebări cred că sunt esențiale”, mai spune Răzvan Atimariti.
Per total, lucrurile se așază în comunicarea dintre angajator și angajat, dintre angajatori și potențialul angajat, iar Răzvan Atimariti este “sută la sută de acord cu faptul că un angajat fericit și mulțumit va fi mai productiv”. Deși depinde foarte mult de profilul companiei, ele vor fi din ce în ce mai mai deschise la acest hibrid își vor adapta instrumente de evaluare a performanțelor, calitatea muncii și rezultatele. “Eu cred că se așază piața, deși va mai fi o perioadă tulbure, în care lumea vine și pleacă. Dar cred că în următoarele șase luni va fi o perioadă în care ușor va începe să se mai așeze lucrurile. Oamenii vor mai pleca și vom găsi joburi întotdeauna, așa cum a fost și până acum”, conchide el.